- Annons -

Stefan Klemetz “Jag längtar varje gång”

Stefan Klemetz har genom sin kunskap och engagerade sätt att kommentera sporten blivit en stor profil inom speedway. Kärleken till sporten är idag lika stor som när han för 45 år sedan såg sina första matcher.

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Intresset började genom Stefans pappa när han i femårsåldern följde med honom till speedwaybanan Sannahed i Kumla.

– Pappa började hjälpa till i klubben på 70-talet och då fick jag följa med. Sedan blev jag biten direkt och fortsatte att  följa med, intresset har inte svalnat sedan dess, säger Stefan Klemetz.

Trots att Stefan har jobbat med att kommentera speedway i många år har intresset för sporten inte förändrats, åtminstone inte på ett negativt sätt. Han förklarar att den förändring som har blivit är att han idag går in mer i detaljer och lär sig mer om förarna.

- Annons -

– Jag längtar varje gång jag får jobba på en speedwaymatch. Det är alltid någonting speciellt med att komma ut på arenorna när det är mycket folk, bra väder och härlig stämning.

Intresset ledde till att Stefan blev speaker ute på Sannahed i några år, han lärde känna en kille som jobbade på radio Örebro . Det ledde till att han testade på att jobba lite extra på radio Örebro på helgerna.

–Jag började med att läsa upp resultat och nyhetsinslag. Sedan fick jag vara ute och bevaka lokala fotbollsmatcher och innebandy. Jag fick nys om att Eurosport skulle börja sända speedway från GP serien i sammandrag. Jag sökte det och fick börja kommentera där, det var så det började. Något år senare fick jag börja kommentera GP på SVT. Speedwayen ledde till att jag fick börja kommentera några hockeymatcher på Canal+ (numera C more). 2008 när C more köpte rättigheterna till speedway Elitserien fick jag vara med där. Sedan har det bara fortsatt.

 På frågan vad som är så speciellt med speedway beskriver Stefan att en av de sakerna som är häftigt med sporten är att man varje vecka under många år har  sett  de allra bästa köra i Sverige. 

- Annons -

–När jag började följa sporten på 70-talet var ju inte alla de bästa med. Även om det förändrats lite de senaste åren att inte alla de bästa kör här längre så tycker jag fortfarande att det är bra och roliga matcher. Det är kul att få se unga svenska förare göra upp med världseliten och därför tycker jag det var en bra mixt 2020.

För att få fler intresserade av sporten tror Stefan att vi skulle behöva en världsstjärna igen. Fredrik Lindgren tillhör toppen och det är bra förklarar han.

–När Tony Rickardsson tillhörde toppen under många år blev det ett väldigt intresse. Samtidigt som det var lättare att locka publik under Tonys tid då det inte fanns lika mycket att konkurrera med när det gäller utbud i TV av andra idrotter. Kort och koncist tror jag att vi skulle behöva en världsmästare igen för att locka  extra tittare.

Lindgrens chanser att bli världsmästare bedömer Stefan som goda, samtidigt som han belyser att det är mycket som måste stämma över hela säsongen, man ska ha lite medstuds och vara skadefri.

Vi kommer in på banor som är bra i Sverige, Stefan tänker länge innan svaret blir

–De senaste åren måste jag säga Västervik, de är duktiga på att  fixa en bra bana där och den brukar bjuda på bra speedway. 

Nog för att alla lag till Bauhausligan 2021 inte är färdiga än men vi kunde inte låta bli att fundera lite gällande den också.

–Idag när alla lag inte är färdiga så tycker jag att Västervik och Dackarnas lag ser väldigt spännande ut.

Återväxten i sporten är alltid intressant att prata om. Stefan beskriver återväxten som lite tunn men med vissa ljusglimtar

–Jag tycker det var roligt att Oliver Berntzon kvalade in till GP serien. Det var bra för sporten. Sedan ska det bli kul att följa Philip Hellström Bängs utveckling. Jag tycker det var mycket bra att flera unga svenska förare fick chansen i Bauhausligan i år.

Samtalet avslutas med lite nostalgi. Jag är nyfiken på vilket som är Stefans bästa minnen under de år han har följt sporten.

–Ett starkt minne jag har är VM finalen 1980 på Ullevi. Ullevi var alltid speciellt eftersom det var så mycket publik. Det var någonting häftigt med att allting avgjordes under en kväll även om dagens GP serie såklart är mycket mer rättvis. Jag minns även när jag kommenterade när Tony Rickardsson vann det var roligt.  2011 när Piraterna vann guld i Kumla med många fans med från Motala är också ett minne som dyker upp. Det blev en härlig stämning.

Adam Holman

Foto: Erik Kruse

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna