- Annons -

Brittiska talangen Will Cairns på Sverigebesök med Greg Hancock: “Framtiden är i hans händer”

Etta i Storbritannien, fyra i Europa och femma i världen. På tre år har 14-årige Will Cairns tagit speedwayvärlden med storm och hans resa har bara börjat.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Det är en måndag som vilken annan som helst i Gröndal, strax utanför Eskilstuna. I depån står en liten skara personer när en anonym arbetsbuss rullar in. Ut hoppar en ung och glad kille. Entusiastiskt börjar han packa ut utrustning tillsammans med sin far, innan han drar på sig ett förarställ. Snart är han ute på banan och kör. Till en början rullar han in i kurvorna och gasar sig ut, men efter några varv är det full gas i kurvor och bakhjul på rakor som gäller.

– Det där var min första gång på en 500-kubikare, säger en brett leende Will Cairns en stund senare, när han tvingats in i depån på grund av soppatorsk.

– Men det känns bra och kommer förhoppningsvis bli bättre under veckan. Det är mer vibrationer än på en 250 cc och det är så mycket mer effekt att jobba med.

Det dröjde inte många sekunder innan det blev några wheelies. Foto: Erik Kruse

Vad gör då en ung brittisk förare i Eskilstuna? Det är ingen tävling och ingen annan är där för att träna.

- Annons -

– Vi kommer precis från Lettland. Där körde jag europamästerskapet (i 250 cc) och kom delad trea, fyra efter omkörningsheat. Vi hade en riktigt bra tävling. Sen tränar jag ju med Greg, så han ringde och sa ”kom hit och ta med en 500-kubikare så kör vi lite”, förklarar Will själv besöket.

Greg Hancock kom ständigt med tips till den unga britten Will Cairns. Foto: Erik Kruse

Den Greg som kommer med ständiga tips om allt från vinkeln på handen till inställningar på cykeln, är den fyrfaldige världsmästaren Greg Hancock. Men innan vi går in mer på vad han gör här backar vi bandet några år.

– Från början körde jag motocross, börjar Will berättelsen om sin karriär.

– Min “grandfather” brukade köra speedway, eller kör faktiskt fortfarande speedway. Han frågade varför inte jag testade speedway, för jag ville ändå bara köra runt och sladda på en träningsbana i mitten. Sen dess har jag aldrig vänt tillbaka.

- Annons -

Några år in karriären öppnades en möjlighet som Will och hans team inte var sena att nappa på.

– Förra året, på träningslägret för 250 cc, kom Greg fram till oss och frågade om vi ville komma till honom i USA. Han bjöd in mig, min pappa och min mekaniker med öppna armar. Vi bodde hemma hos honom och hans familj. Jag tränade med honom i tre veckor. Kondition, mentorskap och körning. Sen kom vi helt enkelt överens om att vi skulle fortsätta samarbeta.

Foto: Erik Kruse

Vad är det då den fyrfaldige världsmästaren Greg Hancock ser i den unge britten?

– Han är en kille som har bra känsla för speedwaycykeln. Han kör väldigt bra och har en fin startteknik. Samtidigt är han bara fjorton år. Han kan mycket, men man får inte glömma bort att han fortfarande är ett barn som gör busiga saker som busiga barn gör. Men när han tar på sig hjälmen och kör ut på en speedwaybana är det otroligt vad han kan göra. Att få möjligheten att hjälpa honom, att vägleda honom lite, är en stor ära. Det är en riktigt intressant kille att jobba med. Framtiden är i hans händer. Han har allt som krävs för att bli riktigt bra. Han har sån talang och om talangen möter arbetsmoral kommer han bli riktigt bra, berättar Greg.

Kan han bli bättre än dig?

– Jag hoppas han kommer bli större och bättre än jag var. Jag hade förmånen att nå stor framgång, men en sån här kille vill man hjälpa att bli bättre än sig själv. Men det handlar inte om att slå mig, avslutar Greg Hancock.

Om vi vänder tillbaka till Will kan det konstateras att det är en förare som är intresserad av mer än bara själva körningen. Han vill även ha koll på sin cykel.

– På min 250 cc skulle jag vilja påstå att jag kan en hel del. Men en 500 cc är annorlunda. Man jobbar med mer saker, till exempel tändningen. På en 250 cc rör man inte tändningen. Så jag har mycket att lära. Jag vill kunna så mycket som möjligt om cykeln. Jag kommer ha mekaniker, men jag vill ju veta om det dom gör blir rätt.

Foto: Erik Kruse

Vad har du för mål, kortsiktiga och långsiktiga?

– Mina karriärsmål är att bli världsmästare, precis som alla speedwayförare drömmer om. Fram till dess vill jag bara ha roligt. Förhoppningsvis kan jag bli världsmästare i 250 cc, men det är en lång väg dit och vi får helt enkelt kämpa på, avslutar Will Cairns innan han drar på sig hjälmen för att köra slut på en tank till.

Pontus Lindell
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna