- Annons -

Krister Gardell den oväntade domaren

Krister Gardell är den domare som har dömt flest GP tävlingar av alla. Han har även kört i elitserien i 12 år och vunnit SM guld med Indianerna. Om det länge var osannolikt att han skulle bli förare var det ännu mer osannolikt att han skulle bli domare.

- Annons -

Intresset för speedway började när Krister var fyra år gammal, hans pappa jobbade med en förare som heter Sven-Erik Andersson som körde i Kumla och var svensk juniormästare. Krister var ofta ofta på  banan Trängen i Örebro där han bodde på andra sidan gärdet. Han följde även med sin pappa till Sannahed och tittade på matcher. Någon Speedway som liten skulle det dock aldrig bli för Krister.

– Den dagen 1974 när de gick ut med att man fick testa på 80cc i Kumla ville jag åka dit men det fick jag inte. Det hade varit lite för mycket olyckor, Tommy Jansson hade kört ihjäl sig bland annat så jag fick inte prova på för mina föräldrar, säger Krister Gardell.

Det skulle dröja ända tills ett sommarjobb många  år senare innan Krister fick prova på sporten han älskade. På sommarjobbet träffade han en speedwayförare och fick följa med honom på en träning.

– Jag provade cykeln i två varv och sedan åkte jag raka vägen och köpte en egen.

- Annons -

Två år senare gjorde Krister debut i Elitserien för Indianerna. Karriären innefattade bland annat  några landskamper, 12 säsonger i Elitserien och SM guld med Indianerna. Under Karriären var Krister och domarna ibland långt ifrån överens. Det gick så pass långt att  han missade ett VM kval efter att ha varit otrevlig mot en domare, avstängningen varade i 2 månader . 

Hur kommer det sig då att en förare som ibland inte alls kom överens med domaren till slut blir den domare som dömer flest VM tävlingar av alla?

– När jag 1995 deklarerade att jag skulle köra min sista tävling så ringde Yngve Strömsten som jobbade på Svemos kansli och tyckte att  jag skulle bli domare nu när jag slutade. Jag skulle även bli del lagledare i Indianerna och tänkte att det kunde vara bra att lära sig lite mer regler. Jag tackade ja och dömde bara 80cc första året. Jag lärde mig otroligt mycket av det då det händer extremt mycket när knattarna kör. Sedan rullade det på, jag blev lagledare för Indianernas A-lag i tre säsonger. Efter det fick jag döma Elitserien och Vm kval och på den vägen är det egentligen.

Krister förklarar att han har haft stor nytta av att ha kört speedway själv, han känner till de små tricksen som förarna håller på med. Det roligaste med att vara domare beskriver han att bli så bra man kan och att få tävlingarna att flyta på så bra den kan. 

Regelverket i GP tävlingar är lite speciella. Man får bara döma tills man är 55 år gammal, Krister Gardell som är oerhört populär som domare gjorde i och med det sin sista säsong i GP speedwayen 2020. Att reglerna ändrades till 60 år för att kunna ha Krister kvar säger någonting om den nivå han håller. Trots det blir det inte någon comeback som domare på GP nivå.

– Jag är nöjd med det jag har åstadkommit och har de senaste två åren förberett mig på den dagen då jag dömer min sista GP tävling. Jag känner mig färdig och kommer inte döma vidare. 

I Elitserien kommer Gardell dock fortsätta döma matcher. I Sverige får man döma tills man är 60 år gammal.

–Jag kan inte bara sluta direkt efter 24 år som domare. Det skulle kännas väldigt tomt.

Krister får ofta mycket beröm för att det inte blir så mycket ojämna starter eller omstarter när han dömer. Han förklarar att förmedla vad som gäller för förarna är nyckeln till det.

–Vi har ju ett förarmöte innan tävlingen, där är jag tydlig med vad som gäller. Sedan gäller det att stå upp för det man säger på mötet vad det gäller starter och körningar. När förarna väl är framme vid tejpen gäller det att inte hålla tejpen för länge bara för att man ska hålla. När jag känner att de är redo och jag är redo då åker vi helt enkelt. Kommunikation med förarna är A och O. Jag hatar att ta omstarter, jag säger till förarna att vill ni hålla på med sådana saker så är det upp till er. Respektera varandra och respektera mig, mina intervaller så gör jag mitt bästa för att få med alla fyra ut ur svängen. Följer vi det så brukar det fungera bra. 

Som avlsutning på vårt samtal pratar vi om hur återväxten på domare i Sverige ser ut. Krister beskriver återväxten som relativt bra.

–Vi har fått några nya domare som har börjat i år. Stefan Andersson Skill har gjort sitt första år och det tror jag kan bli bra. Han vet vad det innebär att sitta på cykeln. Det är även några tjejer som börjat döma och med rätt coachning och matchning kommer de definitivt att lyckas

Adam Holman

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna