- Annons -

“Jag har fortfarande mycket kvar att ge”

Niels Kristian Iversen har tillhört världseliten i speedway i många år, VM brons och sju guld i danska mästerskapet är några av meriterna. 2021 kommer Iversen inte åka i GP serien men han är fast besluten att ge allt han kan för att ta sig tillbaka till toppen.

- Annons -

Niels Kristian Iversen var elva år när han för första gången testade på speedway. Han var med i en ungdomsklubb i Danmark där de testade på olika sporter.
– Vi testade olika aktiviteter och en dag testade vi speedway. Det vår så det började och jag blev snabbt väldigt intresserad av det. Jag fastnade bland annat för adrenalin rushen man får av att köra, säger Niels Kristian Iversen.

Det som Iversen gillar mest med sporten är tävlingsmomentet och passionen att vinna.
–Jag är en extrem tävlingsmänniska och vill vinna allt jag ställer upp i, jag gillar hela paketet med att förbereda mig för tävlingar och tävla i sporten. 

Niels Kristian har totalt gjort 100 GP deltävlingar och kom 2013 på tredje plats i totalen. Under karriären har han tagit fem deltävlingssegrar.  Till säsongen 2021 blir det dock ingen permanent plats i GP serien för Niels Kristian. Han beskriver att han kommer sakna det men att det förhoppningsvis kommer vara bra för honom att vara borta från det ett tag.
–Jag har varit med i GP serien länge och självklart blir det lite tomt. Samtidigt så var 2020 inte ett bra år för mig och jag tror och hoppas att det kan bli en nystart för mig att kunna samla kraft och komma i form igen. Sedan får framtiden visa om jag har mer att göra i GP serien, målet är att komma tillbaka och jag har inte gett upp än.Målen för 2021 beskriver Niels Kristian som tydliga, han ska komma på rätt väg igen efter säsongen 2020. Komma i god form och prestera överallt han kör, ha kul och vinna många heat.
– De konkreta mål jag har satt upp är att kvala in till EM serien nu när jag inte är en GP förare och att försöka vinna en till dansk titel. Jag har fortfarande mycket kvar att köra för.

Nya regler från Polen gör att man säsongen 2021 bara får köra i Polen och en liga till om man kör i polska högstaligan. Kör man i polska andraligan får man däremot köra i två ligor utöver Polen. Niels Kristian Iversen är vi vana att se i högstaligan, 2021 kommer Iversen istället representera Tarnow i andraligan. Han beskriver beslutet att gå ner en division som en kombination av flera saker.
– Det var viktigt för mig att få köra i Polen, Danmark och Sverige.  Med de nya polska reglerna skulle inte det vara möjligt om jag körde i högsta ligan.  Med tanke på hur min säsong var 2020 var jag inte något förstahandsval för klubbarna. Jag var tvungen att tänka efter vad som var bäst för mig själv och landade i att det bästa var att gå till Tarnow i andraligan och sedan köra i Sverige och Danmark. 

- Annons -

Om Niels Kristian inte jobbade som speedwayförare skulle han kanske driva ett eget företag då han är målmedveten och gillar utmaningar. Han har en utbildning som svetsare men det var aldrig någonting han  ville jobba med.
–Jag visste hela tiden att jag ville jobba med speedway och min dröm var sedan jag började tävla att en dag bli professionell och ha det som mitt yrke. Därför tänkte jag aldrig riktigt på vad jag ville göra annars. Men förmodligen någonting liknande där man måste uppnå någonting som till exempel driva ett eget företag.

2020 kom Iversen tillbaka till Indianerna då pandemin gjorde att lagen fick byggas om. Till den kommande säsongen har han valt att stanna och han tycker att laget ser bra ut.
–Jag har inte sett alla lag i ligan än men jag tycker det ser riktigt bra ut. Det är flera förare som kommer tillbaka till ligan och  jag tycker att ligan börjar se ut mer som den brukar. Jag såg att bröderna Pawlicki är klara för Masarna och Dudek är klar för Rospiggarna. Vi har en bra mixt av unga förare och mer erfarna i vårt lag och det tror jag är bra.

Niels Kriistian har alltid som han själv uttrycker det älskat att köra i Sverige. Han tycker att banorna är bra och att det inte finns någon bana i Sverige han inte gillar. 
–Alla banor i Sverige är bra, Kumla är min favorit då jag har kört där i många år. Jag gillar även Målilla och Motala mycket.

Samtalet avslutas med vad som är Niels Kristians bästa minne från karriären än sålänge. Han har svårt att välja ett men väljer tillslut då han vann VM brons 2013.
–Eftersom att VM bronset 2013 var ett resultat av hela säsongens prestationer måste jag säga det. Det var speciellt och är mitt bästa minne än så länge, avslutar Niels Kristian Iversen

Adam Holman

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna