- Annons -

Högre lägstanivå nyckeln när Berntzon ska ta nästa steg


Oliver Berntzon är i princip uppväxt på speedwaybanan, Gislaveds speedwaybana närmare bestämt. Efter fem säsonger på vift  är han åter tillbaka i klubben där allt startade. Det som dock är den största skillnaden inför den kommande säsongen är att Oliver Bentzon även kallad vispen lyckades kvala sig in till GP serien.

- Annons -

Intresset för Speedway började när Oliver var mycket liten, pappa Tony körde Speedway när Oliver föddes och blev så småningom assisterande lagledare i klubben. Det gjorde att Oliver spenderade mycket tid på banan.

–Jag var med ute på banan jämt och när jag var tolv år bestämde jag mig för att prova på att köra. På hösten samma år körde jag min första tävling, säger Oliver Berntzon

Säsongen 2020 blev självklart en annorlunda säsong. Anledningen är någonting vi alla känner till, nämligen Coronaviruset. Oliver beskriver säsongen som speciell men samtidigt över förväntan

–Utifrån hur säsongen såg ut att bli under våren måste jag säga att den blev över förväntan. Kanske inte just prestationsmässigt men man talade ju först om att det inte skulle bli några GP kval eller Speedway Of Nations. När det bara skulle bli seriespeedway och inget annat kändes allting väldigt off. Sedan helt plötsligt kom allt igång och rullade på hyfsat som vanligt.

- Annons -

Oliver kvalade 2020 in till GP serien 2021. Han har de senaste säsongerna tillhört den absoluta toppen i Sverige och vid flera tillfällen kört GP challenge som är det sista kvalet. Att Oliver lyckades kvala in 2020 beskriver han bland annat  som ett resultat av att han lyckats slå GP förare i Elitserien under de senaste säsongerna. Även en högre lägstanivå och bättre starter är viktiga faktorer.

– De senaste tre åren har jag varit där uppe och slagit GP förare, först 2018 lite då och då när jag började etablera mig som ordinarie i Elitserien igen. 2019 började jag verkligen vara med i toppen och slå GP förare i stort sett varje match. Tack vare det fick jag ett wild card till Hallstavik och tog åtta poäng tror jag att det var. Jag visste att jag kunde vara med och slåss om en plats men det har varit det där lilla extra som saknats. I kvalet förra året  fick jag  till starterna bättre och höjde lägsta nivån vilket hjälpte mig att få ett bra läge inför sista heatet när allt avgjordes. 

Kommande säsong blir Olivers första hela säsong i GP serien. Han har som ovannämnt varit wild card och banreserv och då gjort det bra. Något placeringsmål är dock ingenting Oliver kommer sätta upp.

–Självklart vill jag komma topp sex och bli klar för nästa år. Men att sätta ett mål att komma på en viss placering med det startfält som är och när jag inte har någon aning om hur någonting kommer gå skulle nog snarare göra mig negativt. Allt mitt fokus ligger på att utveckla mig själv som förare, framförallt det som jag är lite sämre på. Jag ska se till att hålla mig skadefri så jag kan åka varje tävling och ge mig själv en ärlig chans. Sedan får vi se hur långt det räcker och bygga därifrån.

De GP tävlingar som Oliver längtar mest till är Målilla och Cardiff.

–Cardiff är svårt inte längta till, både att få vara där för första gången och att köra. Det ska bli väldigt häftigt och jag hoppas att det får vara som vanligt med publik.

För att ta nästa steg i karriären berättar Oliver att att han behöver höja lägsta nivån och förbättra starterna som i och för sig har blivit mycket bättre. Som mål för säsongen 2021 har han att bli mer stabil i och leverera varje vecka i både klubblag och GP för att på så vis växa som både förare och människa.

–Högsta nivån vet jag att jag har men jag måste höja lägstanivån och aldrig ha en kass tävling.

Till säsongen 2021 kommer Oliver tillbaka till Lejonen efter tvår år i Vetlanda och tre år i Dackarna. Oliver tycker att det känns bra eftersom han trivs bra i Gislaved och Lejonen.

–Jag har ju kört mycket för Lejonen men nu varit i väg de senaste åren när saker och ting inte riktigt har passat in. Jag känner att jag har byggt upp en bättre grund att stå på nu. Det var dags att komma hem och förhoppningsvis behöver jag inte byta klubb mer nu.

Lejonens chanser till SM guld bedömer han som goda även om de största stjärnorna kanske saknas.

–Vi har inte de största stjärnorna även om jag Lambert och Kasprzak är GP förare så har vi ingen Zmarzlik till exempel. Men vi har ett väldigt jämnt lag och det tror jag är ett vinnande koncept.

Förberedelserna inför säsongen 2021 är i full gång trots att det är ett annorlunda läge i världen. Tanken är att första GP tävlingen ska köras igång i slutet av april, polska säsongen i slutet av mars och Elitserien i början på maj.

–Jag måste förbereda mig utifrån det vi vet nu och utgå från att det blir som det är sagt, avslutar Oliver Berntzon

Adam Holman

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna