- Annons -

Borde det vara krav på Ungdomsverksamhet för Elitklubbarna?

Att bedriva elitverksamhet i dagens samhälle är allt annat än enkelt, speciellt nu med en pandemi som härjar världen över. Men för att lyckas inom en idrott så krävs det inte bara en god ekonomi för att nå framgång utan också en god återväxt inom föreningen och idrotten. 

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Inom speedwayen är återväxten inte där den borde vara och vissa klubbar står idag utan ungdomsverksamhet helt. Inom andra idrotter som fotboll, hockey, handboll och innebandy är det ingen elitklubb som inte har någon ungdomsverksamhet. Det finns såklart en del klubbar inom speedwayen som har en god ungdomsverksamhet men fler borde kunna ta efter och ha det också. 

Om man ser till dagens läge inom speedwayen så är det Smederna, Rospiggarna, Indianerna, Västervik och Masarna som har egna ungdomslag. Sedan har Vetlanda Speedway och Lejonen ett lag ihop medan Dackarna och Piraterna står utan ett ungdomslag. Om man ser till förare så är det inte alls många som kör 85cc och det är inte ens fulla lag i dagsläget. Idag är det Smederna, Indianerna, Rospiggarna och Västervik som enbart har egna produkter i sina ungdomslag. Medan det i Masarna är två stycken egna produkter, i Lejonen två stycken och Vetlanda har tre egna produkter i serien varav två av dem kör i Nässjö SK. Sedan finns det några förare till som är inlånade i lagen som har en annan klubb som moderförening. 

Ser man till Sveriges högstaliga Bauhaus Ligan är det inte heller där det borde vara med egna produkter även om det ser lite ljusare ut. Flest i dagens läge har Indianerna med sex egna produkter. Därefter följer Smederna och Masarna med fyra stycken, Dackarna, Lejonen samt Vetlanda med tre stycken och Västervik med två stycken medan Piraterna och Rospiggarna inte har någon egen produkt i sin trupp. 

- Annons -

De senaste åren har också publiksiffrorna minskat generellt inom speedwayen och jag tror att fler egna lokala förare i klubbarna skulle locka fler åskådare till ovalerna. Vilket i sin tur generar mer intäkter i klubben och ekonomin förbättras. Självkärt krävs det också någon som tar hand om själva ungdomsverksamheten för att den ska kunna fungera. Men jag är helt övertygad om att det finns någon person i varje klubb som är beredd att ställa upp och lägga ner den tid som krävs för att få det att fungera. Är man några stycken som hjälps åt så blir det 100 gånger lättare. Visar man bara vilja och engagemang från klubbens sida så kommer den biten att lösa sig. 

Så allt som allt borde det kanske vara ett krav att man ska ha en ungdomsverksamhet om man ska tillhöra eliten i svensk speedway.

Viktor Stendahl, gästkrönikor

Foto: Pentii Kiiski

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

 1. Pandemin visade att det finns bra svenska förare. Nu fick de chansen, gjorde det bra och det visar att man inte behöver importera polacker, engelsmän, danskar och andra i samma utsträckning. Populärt hos publiken vad man kunde höra. Men man kan inte tvinga klubbar att ha ungdomsverksamhet. Finns det inga som vill börja köra så är det väl så. Däremot borde man kanske tvinga klubbarna att erbjuda ungdomar att börja köra

 2. Problemet som många klubbar har är att hitta ledare med engagemang i sporten.
  Kan.man bilda någon form av ungdoms grupp som delar på ansvaret så kan det bli lättare.
  En som ansvarar för allt funkar inte i längden då föräldrarna är upptagen med barnet som kör.
  Det är en del jobb som ska göras, lagledare,tränare, funktionärer,banpersonal etc. etc.

  • Bra att ungdomsverksamheten uppmärksammas, tillväxt behövs och vem ska stå för det om inte klubbarna. Dessutom måste förbundet visa ett intresse och jobba mer med info och handfast vägledning. Man skapar inte en ny klass genom att bara dela ut motorer till klubbarna. En ansvarig för ungdom på förbundet vore det bästa. Dessutom anser jag att ESS kan ge tillbaka lite till ungdomarna och inte bara sitta och räkna pengar. Betänk att ungdomsverksamheten är sportens framtid.

  • Det är för att styrelsen i dom flesta klubbar har fullt upp med att hålla näsan ovanför vattenytan.
   I exempelvis fotboll drivs ungdomen separat.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna