- Annons -

Ungdomskrönikan 2023

Säsongen i Sverige är slut och snart är den även slut helt för säsongen. Endast ett fåtal tävlingar återstår i Europa. Men nu backar vi bandet ser tillbaka på vad som hände på ungdomssidan under 2023 års säsong.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

I den svenska Ungdomsserien var det Gislaved Speedway som tog hem guldet. De segrade före Rospiggarna som då fick silver och den sista medaljen i form av brons gick till Nässjö SK. Därefter följde Smederna Ungdom på fjärde plats, Indianerna på femte plats, Dackarna/Smederna på sjätte plats, Västervik Ungdom på sjunde plats och åtta slutade då Masarna.

Seriens bästa förare blev Rospiggarnas Tyr Söderblom som snittade 2,667 poäng per heat. Totalt körde han in 160 poäng på 60 körda heat och 12 matcher.

Par-RM kördes på den klassiska ungdomsbanan Veddestavallen i Järfälla. Där var det likt som i serien Gislaved Speedway som tog hem guldet och det följt av Rospiggarna och Smederna Ungdom.

- Annons -
Nässjö:s Milo Sjöö blev svensk ungdomsmästare 2023. Foto: Erik Kruse

Den individuella USM-finalen kördes på Skrotfrag Arena i Målilla. Segrade där gjorde Nässjös Milo Sjöö. Silvret gick till Rospiggrnas Tyr Söderblom och bronset gick till Smedernas Jesper Kvarnström.

Utöver det har det under 2023 körts flera individuella tävlingar såsom ETAB Open, Gunnar Lundberg Cup och Percy Lundkvist Cup. I Gunnar Lundberg Cup och ETAB Open var det Harry Lundahl som segrade. Percy Lundkvist som avgjordes i Eskilstuna vann tysken Carlos Gennerich med Harry Lundahl som tvåa och bäste svensk.

Lejonföraren Harry Lundahl tog dubbla guld med Gislaved och vann flera individuella tävlingar. Men hade tyngre i mästerskapen. Foto: Erik Kruse

VM kördes i danska Holsted och guldet gick till hemmaföraren Villads Pedersen. Han segrade före landsmannen Elias Jamil och bronset gick till tysken Carlos Gennerich. För svensk del blev Tyr Söderblom bäste svensk på nionde plats och därefter följde Milo Sjöö som tia, Harry Lundahl som elva och Charlie Netz på en trettonde plats.

Årets Europamästerskap kördes i polska Rybnik och där blev det också dansk seger genom Jacob Bölcho följt av Philip Ekfeldt (Danmark) och Villads Pedersen (Danmark). Bäste svensk i EM blev Milo Sjöö på åttonde plats och sedan slutade Jesper Kvarnström tia, Tyr Söderblom elva och på femtonde plats hamnade Harry Lundahl.

- Annons -

När det gäller 250cc var det danskarna som vann serien följt av Rospiggarna och Lettland. Snittbäst i serien blev dansken Mikkel Andersen som snittade 2,920 poäng per heat.

Rasmus Karlsson blev 2023 världsmästare på 250cc. Foto: Erik Kruse

I VM på Skrotfrag Arena i Målilla blev det en svensk världsmästare i form av Rasmus Karlsson. Han vann guldet före polacken Maksymilian Pawelczak och dansken Mikkel Andersen. EM kördes i lettiska Riga och där blev det Mikkel Andersen som blev mästare. Världsmästaren Rasmus Karlsson blev femma som bäste svensk. Även Dante Johansson deltog i EM-finalen och slutade på femtonde plats.

Till kommande säsong ser det fortsatt tunt ut med förare både på 85cc och 250cc i Sverige. Det kommer att bli en par-serie i både klasserna. Något som däremot är positivt är att det kommer vara mer guldhjälmsförare än på länge. Så en ljusning börjar komma och prova på verksamheten börjar successivt bli mycket bättre i klubbarna.

Viktor Stendahl
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna