- Annons -

Ulf Brunnberg om intresset för speedway: ”Sporten är undervärderad”

Självaste Ragnar Vanheden, eller ja Ulf Brunnberg som han egentligen heter är intresserad av speedway. Det är ett intresse som han haft i många år.

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Innan vi kommer igång med intervjun vill Ulf berätta om någonting som han tycker är ett stort problem med sporten som den ser ut idag.

– Vi kan börja med en sak, det är dåligt med information om TV-sändningar och var de olika tävlingarna går. Man får leta mycket innan man hittar rätt, det går på olika kanaler som ibland gör det svårt att hitta, konstaterar Ulf Brunnberg.

– Sporten är undervärderad, de stora mediehusen hänger ju inte på alls, de vet inte vad det handlar om. De fattar inte hur stor publik det är på speedway, de fattar inte det.

- Annons -

Intresset för motorsport och speedway fick den folkkära skådespelaren redan i tidig ålder.

– Det började redan innan körkortsåldern, min far höll på med båtrace. Jag fick tidigt prova på att köra snabba båtar, det har följt med mig i livet. Jag tror jag har gjort åtta eller nio Roslagslopp. Jag har även kört andra lopp där jag vunnit och kommit på pallen. Speedway kom jag in på i tonåren, jag växte upp i Bromma och då körde man speedway på Solvalla. Sen flyttade jag in till stan och då körde de på Stadion. Jag gick på det jag kunde och det jag hade råd med som liten grabb.

– Sen när jag skulle skaffa egna cyklar så blev det dyrt, jag började aldrig köra men jag hade en Lambretta som byggdes om med fotväxel och hela köret. Sen fortsatte det med motorcyklar, det har jag varit road av hela tiden. Det är ju en jäkla gladiotorsport.

Minns du vad du fastnade för första gången du såg speedway?

– Det var nog att det var lite åt gladiatorhållet. Rör du gasen för mycket går det åt helvete och rör du den för lite går det också åt helvete. Det är en tekniskt komplicerat del av det som gör sporten väldigt intressant med banval och så vidare

Även om han inte är på plats på så många tävlingar längre så följer han det via TV och nätet. Sammandrag av GP-tävlingar är någonting han uppskattar.

- Annons -

– Jag försöker se det jag hittar, det blir mest på TV. Man får leta efter var de sänder och se om jag har kanalen. Sen tycker jag att det blir lite långdraget med ett helt GP, sammanfattningarna är bra tycker jag. Det är en väldigt intressant sport och jag tror att det är många som inte förstår hur stor den är.

Har du några förare som du tyckt om lite extra genom åren?

– Michanek tyckte jag var väldigt kul att se. Sen Tony Rickardsson var ju outstanding. Ove Fundin och Varg Olle såg jag som grabb på Solvalla. Det var ju fantastiskt när Tony Rickardsson tog VM-guld efter VM-guld. Det var ett riktigt geni på cykeln. Sen är han ju trevlig och en bra representant för motorsporten.

För att få ordning på återväxten i sporten så finns det några saker som Ulf tycker är extra viktigt.

– Det hade behövts några namn utöver Fredrik Lindgren som kan utmana på den absoluta världseliten. Det hade varit bra för sporten. Det hade varit bra att få in sporten i lite större städer. Det framstår lite som idrottens pornografi, det är lite förbjudet.

Fredrik Lindgren är viktig för sporten. Foto: Erik Kruse

Ulf har haft en lång och framgångsrik karriär som skådespelare. Just nu har han det dock lite lugnare.

– I min bransch är det lite svårt nu, svensk film är ingenting. Man har favoriserat en massa hokuspokus och flum, de ligger i bakvattnet. Amerikansk produktion har ett annat tempo, i Sverige är det pausen som gäller. Jag är inte särskilt sugen, jag kan jobba om jag vill, men jag ser ju vad det handlar om. Nu är jag 76 år och vill åldras med lite värdighet.

Vad är du mest nöjd med i din karriär?

– Jag är mest nöjd med att jag valde fel yrke, jag skulle inte ha gått in i det här. Jag pluggade till ingenjör och gick teaterskola samtidigt.

Men du har ju gjort många bra filmer?

– Filmer har jag väl inte gjort så bra, men jag har gjort en massa bra teater och TV-produktion. 30% är väl godkänt, resten kan man väl göra skokräm av. I Jönssonligan gjorde jag faktiskt alla motorscener själv. Jag körde lastbilar, bussar och fan och hans moster. Det är nog många som inte hade klarat av det, avslutar Ulf Brunnberg.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna