- Annons -

Jacob Thorssell: “Jag vill kvala in till EM-serien”

Jacob Thorssell vann individuella SM både 2019 och 2020. Han är sportsligt nöjd med säsongen 2020 även om Coronapandemin medförde en del krångel. 2021 är siktet inställt på att kvala in till EM-serien.
Speedway har alltid varit en stor del av Jacob Thorssells liv. Jacobs pappa körde speedway vilket gjorde att familjen tittade på mycket tävlingar.
– Att det skulle bli speedway för min del föll sig ganska naturligt då min pappa körde. Jag fick min första cykel, en PW50 när jag var fem år gammal. Jag fastnade för att det var himla kul att köra. Jag gillade farten och adrenalinet man fick av att köra. När jag var nio år gammal började jag att tävla i knattespeedway. Jag älskar verkligen att tävla, säger Jacob Thorssell.

- Annons -

Säsongen 2020 blev annorlunda. Jacob beskriver att det var tufft när allt bara tillfälligt ställdes in precis innan säsongen skulle börja. Sportsligt är han dock nöjd.
– Det var tufft med ovissheten i början. Ingen visste om vi skulle komma igång eller inte. Det var bara att se till att skaffa sig ett jobb i väntan på att vi eventuellt skulle komma igång. Man fick lägga om hela planen och avvakta besked. Det var väldigt speciellt.  Som tur var kom vi igång och det fungerade så bra det kunde efter förutsättningarna. I Dackarna tycker jag det gick bra, Polen gick skapligt även om det gick tungt hemma i Gdansk. Överlag så är jag nöjd med säsongen.

Jacobs mål med säsongen är att kvala in till EM-serien och leverera i ligorna.
– Utöver det gamla vanliga med att vara en stabil poängplockare i de lag jag kör för så siktar jag på att kvala in till EM-serien som körs senare i sommar. Det hade varit riktigt gött att få åka EM. 

Sedan Oliver Berntzon lämnat Dackarna är Jacob Thorssell nu den enda svenska föraren med snitt över 0.500. Jag är nyfiken på om han känner någon extra press på att leverera nu när hans roll blir ännu viktigare. Någon press upplever dock inte Jacob.
– Ska jag vara ärlig så har jag inte ens tänkt på det innan du frågade. Jag känner bara pressen som jag själv sätter på mig själv. Jag känner ingen press från Mikael eller någon annan. Jag har som sagt inte tänkt på det du precis sa utan jag gör bara mitt jobb och försöker plocka så mycket poäng som möjligt.

När Jacob väljer vilken klubb han ska köra för så är det några saker han tittar lite extra på.
– En bra hemmabana är väldigt viktigt. Det gäller att det är bra folk runtomkring klubben. Man kör hemma varannan vecka så det gäller att banan är bra och att man kan leverera på den. Gör man det så brukar resten falla på plats.

- Annons -

I Polen kommer Jacob köra i tredjeligan vilket kan tyckas märkligt för en tvåfaldig svensk mästare. Orsaken till det är nya regler från polackernas sida.
–  Polen har nya regler, varje lag i högstaligan måste ha med en förare under 24 år på plats 1-5. Det gör att många förare från högstaligan går ner i andraligan. Sedan blir det en kedjereaktion där intresset för mig blev svalare på grund av detta. Innan reglerna blev klara hade jag flera klubbar som kontakta mig i andraligan. Efter regeländringen har det varit dåligt med intresse. Jag tycker regeln är helt värdelös men jag ser samtidigt fram emot att leverera bra med poäng i Opole. Polsk speedway är så bra så även tredjeligan håller hög klass.

Om Jacob inte körde speedway vet han inte riktigt vad han hade gjort. Målet har alltid varit att bli professionell speedwayförare.
– Det är svårt att svara på, jag har alltid haft som mål att köra speedway på heltid. Om jag hade lagt av med speedway när jag var yngre hade jag nog haft ett annat mål, antingen inom idrott eller inom någon annan bransch. Jag hade nog lagt manken till lite mer i skolan och då kanske jag hade jobbat med någonting helt annat. Om jag ska säga något annat yrke så skulle jag nog jobba på något bygge.

Under vintern ägnar sig Jacob åt träning i olika former. Han har även arbetat på en takfirma.
– Jag tränar mycket, jag åker skidor om det är snö, cyklar mountainbike om det är barmark och jag springer mycket. Jag gillar att träna varierat. Det är viktigt med motion då man sover bättre och mår bättre. Under vintern jobbade jag även på en takfirma fram tills december då jag opererades. Jag plockade ut fyra skruvar och två plattor ur ryggen. Det blev en lite speciell vinter då jag även fick lägga en del tid på rehabilitering.

Jacob beskriver sig som en förare som är svår att köra om när han kommer iväg från start.
– Hoppar jag bara iväg bra från start så är det inte många som kör om mig. Det är väl en av mina styrkor skulle jag säga. Jag tycker att jag åker vettigt och har koll på cykeln och banans beskaffenhet.

Slutligen undrar jag vad Jacob hittills har som bästa speedwayminne.
– Det finns flera som jag måste säga där. Jag minns när jag vann SM guld med Vetlanda 2015 det var speciellt. Sedan vann jag igen med Rospiggarna 2016, samma år vann jag engelska ligan med Wolverhampton. Första individuella Sm titeln är också speciellt och ett härligt minne, avslutar Jacob Thorssell

Adam Holman
foto: Roffe Lundstedt
Vill du stötta arbetet med sidan? Sidan drivs ideellt och med en hel del utgifter. Varje krona hjälper till i arbetet och inget bidrag är för litet. Vill ni stötta sidan Swisha gärna en liten slant till 1230908236. Tack!

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna