- Annons -

Hungriga lejon redo att möta skadedrabbade dackar: ”Nu är det kanske fair play”

Förra veckan åkte Lejonen på hemmastryk i den första semifinalen mot Dackarna. Lejonens lagledare Anders Fröjd har planen klar för hur laget ska vända och lägga vantarna på den åtråvärda finalplatsen.

- Annons -

Det blir samma lag som förra veckan på startlinjen från Lejonens sida, när man ska försöka plocka ikapp Dackarnas försprång. Anders Fröjd verkar nöjd och hoppfull inför matchen.

– Jag känner mig bra, säger han med ett lätt skratt när vi når honom på måndagen.

– Det är okej faktiskt. Det är en bra känsla. Vi trivs bra i Målilla och vi vet att vi har i stort sett ordinarie lag. Vi hamnade i en situation där vi valde mellan (Mateusz) Cierniak och Matias (Nielsen), men det föll på Matias för att han är hundraprocentig. Cierniak är bara 90-procentigt frisk. Vi har inga ursäkter, utan det är bara åka dit med en bra känsla och vända på det här.

När tror du, om du ska vara realistisk, att ni har jobbat ikapp avståndet mellan er?

- Annons -

– Vi behöver inte vara ikapp och förbi förrän femtonde heatet. Men realistiskt är väl där någonstans direkt efter paus, heat elva till tolv. Sen kommer det avgöras i heat 13, 14 och 15.

Den stora snackisen inför matchen är att Dackarnas VM-stjärna Maciej Janowski bröt foten under söndagen, vilket gör att han missar den avgörande semifinalen. Samtidigt saknas Mateusz Cierniak återigen i Lejonens laguppställning.

– Vi körde ju utan Cierniak förra veckan, som var kung i sista hemmamatchen. Han avgjorde mot Västervik på egen hand i sista grundseriematchen. Han var grym. Det är en jätteduktig speedwayförare. Jag skulle vilja säga att han betyder mycket för oss, precis som Janowski gör för Dackarna. Sen var Janowski grym mot oss, men det är väl den matchen han varit grym i år. Kanske någon mer, kommentarer Fröjd lagens skadelägen innan han tänker efter en stund och fortsätter.

– Jag vet inte… Det är väl mer psykologiskt de tappar på det. Sportsligt vet jag inte. Janowski har inte varit sådär jättevass i Målilla i år, inte mot motstånd med ordinarie uppställning. Men han var fantastisk sist, det kan man inte säga något annat än.

Janowski kommer inte att köra den andra semifinalen. Foto: Erik Kruse

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg ställde upp på intervju med Speedwayfans tidigare under dagen. Då sa han att Janowskis fullpoängare förra veckan var lite av tur i oturen. Det för att han därmed höjde sitt snitt och att fler förare nu kan köra riders replacement för honom. Anders Fröjd instämmer i påståendet.

– Det var väl tur. Han låg väl näst sist av de kändare förarna och nu ligger han plötsligt tvåa. Han är en fantastisk speedwayförare, men han har aldrig under mina år som ledare övertygat i Gislaved. Då slår han till med en fullpoängare och är matchavgörande. Men ja, nu är det kanske fair play. De saknar Janowski, vi saknar Cierniak. De väljer att köra riders, vi väljer att köra med Matias för att ha ett fullt lag på banan. Man tål ju ingenting om det händer någonting, en krasch eller liknande. Då är det lite jobbigt att köra riders. Det är klart, Matias ska inte vara en gubbe som går in och tar tio poäng, men en bra dag har han potential att göra det. Det kan ju ske.

Att det blir en spännande match är det ingen tvekan om. På förhand är det svårt att avgöra hur det hela ska sluta.

– Det är en jätteöppen match. Jag tror att första två sladdningarna, fram till heat sju, ser man ganska tydligt hur det kommer gå. De är otroligt viktiga, de första sju heaten. Vi måste helst vara i överläge då. Vi kanske inte hämtat in hela avståndet, men vi måste vara i överläge. Det för att till paus vara max fyra poäng efter, så vi kan känna att vi fortfarande kan vända det i heat elva eller tolv. Är vi inte där första sju heaten så kommer det bli svårt. De kör ju som sagt riders för Janowski, men på slutet finns det ändå kvar fyra gubbar i (Brady) Kurtz, Rasmus (Jensen), (Daniel) Bewley och (Andzejs) Lebedevs. Så de har ändå folk till heat 13, 14 och 15. Vi måste vara ifatt då och då kommer det bli jättespännande. Vi vet att vi kan rubba dem. Jag säger det återigen, första sju heaten blir viktiga.

Anders Fröjd tror på en jämn match. Foto: Erik Kruse

Efter en kort paus kommer slutligen förklaringen till varför de där första sju heaten är så viktiga, sammanfattat i en enda mening.

– Laget är inte ställt för att vi ska vara starka på slutet; laget är ställt för att vi ska vara starka till paus.

Rätt starka på slutet också va?

– Ja, men Matias är nummer fem och Oliver är nummer tre. Vi har tre och fem i 13:e heatet. Det kanske är de två förare som är svagast på pappret att ha i sista heatet innan nomineringen. Men å andra sidan blir vi starka i elva och tolv istället.

– Samtidigt är Dackarna jättevassa. Det är bra form på deras gubbar. Brady körde bra i helgen, Lebedevs körde bra i helgen och Bewley är som han är. Han kan köra två nollor och ta fullt efter det. Man vet inte riktigt var man har honom. Sen är Rasmus alltid obehaglig. Han kan slå vem som helst i hela världseliten. Så det är två bra lag, där banans beskaffenhet blir viktig. Banan ska vara väl preparerad, så det går att köra om. Målilla har inte varit så kända för det i år, utan det har tyvärr varit mycket följa John. Men nu möts två lag med många bra förare, så det bäddar för bra speedway, avslutar Anders fröjd.

Pontus Lindell
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna