- Annons -

ESS ordförande om Thomas Viktorssons tankar om framtiden: ”Ingen klubb som är i närheten av Vetlanda”

Förra veckan gjorde Thomas Viktorsson, sportchef i Rospiggarna ett uttalande om framtiden i svensk speedway. Nu bemöter ESS ordförande Mikael Holmstrand det.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

– Redan för tre år sen presenterade jag mina tankar för ESS om att vi behöver minska kostnaderna för långsiktig hållbarhet. Det fungerar inte att en eller två klubbar gör det. Vi behöver samarbeta om detta. I samma presentation 2019 hävdade jag att en klubb skulle gå under inom två till tre år om de inte tog tag i sin ekonomi. Den klubben var Vetlanda vars bolag gick i konkurs och lämnade ligan i våras. Nu tänker jag göra en ny provokativ förutsägelse. Om tre år så kommer det vara fem eller sex klubbar kvar på elitnivå om vi inte agerar nu, så sa Thomas Viktorsson till Norrtelje tidning förra veckan.

ESS ordförande Mikael Holmstrand svarar tidningen.

– Faktum är att pandemiåren gjorde gott för flera klubbar eftersom det ledde till en inbromsning och självsanering, där vissa bland annat hade lite billigare lag något år. När allt har återgått till det någorlunda normala är det klart att klubbarna kliver på lite mer, men jag tycker ändå att de flesta klubbarna har gjort det med lite bättre koll, säger Mikael Holmstrand till Norrtelje tidning.

- Annons -

–Sen är det såklart att vissa klubbar inte mår bra ekonomiskt. Det är lätt att budgetera för sponsorintäkter, men man är väldigt känsliga på publiksidan. Det är så få hemmamatcher i speedway, sju i grundserien. Säg att det regnar på tre av dem, men de ändå körs, då påverkar det jättemycket. Där har flera klubbar ingen buffert för sånt och lite väl optimistiska publikbudgetar. Det kan göra så att klubbar hamnar snett. Som Thomas är inne på är det två, tre klubbar som har problem. De klarar sig, men de mår inte bra.

Holmstrand poängterar att det inte är någon klubb som är i närheten av Vetlandas problem.

– Vi pratar dock inte på långa vägar om samma typ av problem som Vetlanda officiellt visade i åratal, med miljonförluster år efter år. Sen är det klart att kurvan är negativ och klubbarna måste agera för att det inte ska bli ett nytt sånt fall som Vetlanda.

Holmstrand förklarar även att lagen behöver hitta sin plats i näringskedjan.

- Annons -

– Ja, så är det. Det är ingen rättighet att vinna SM-guld. Till exempel spelar Mjällby i allsvenskan i fotboll. Jag tror inte deras strategi är att vinna SM-guld. De inser att bara ha en plats i allsvenskan är ungefär så långt de kommer. De kan lugga storklubbarna på poäng när alla har en bra dag, men sett över en säsong kommer de med all sannolikhet hamna på den nedre halvan. De finner sig i det och värvar inte spelare som de inte har råd med. Så måste speedwayklubbarna resonera också. Att ligga i Bauhausligan är kanske det man orkar med ekonomiskt. Man kanske inte är ett topp tre-lag och kan hänga med i det racet. Då ska man inte riskera hela sin budget bara för att nå kortsiktig sportslig framgång, säger Mikael Holmstrand.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna