- Annons -

Björn Yngve: ”Man blir bemött som man bemöter andra”

En av Sveriges mest omtyckta domare heter Björn Yngve och kommer från Motala. Han har varit domare i 21 år, trots det är det fortfarande lika roligt att döma.

- Annons -

Björn Yngve har varit domare i 21 år, speedwayintresset har funnits där betydligt längre än så. Vi tar det från början, när vi möts i domartornet i Gislaved berättar Björn hur allting började för honom.

– Intresset kom från min far som har hållit på med motorsport hela sitt liv, där följde jag med också. Jag började som publik, sedan blev jag involverad som funktionär, jag har varit ordförande i Piraterna och jag har varit mekaniker åt Håkan Antonsson. När han slutade valde jag att bli domare och det har jag varit i 21 år, säger Björn Yngve.

Vad var det som fick dig att vilja bli domare?

– Jag tycker att det är roligt att vara involverad i sporten, jag ville testa på att vara domare. Det var det enda jag inte hade varit. Nu har jag testat det, men jag tycker fortfarande att det är lika roligt att åka och döma.

- Annons -

Det finns två saker som Björn tycker är det bästa med att vara domare.

– Det är att träffa folket och se speedway, man träffar mycket människor. De flesta är väldigt positiva och glada, man blir ofta bemött som man bemöter andra. Jag är rätt så positiv själv, då blir de andra det också.

Det finns även några utmaningar med att vara domare, man ska inte tro att det är en enkel uppgift.

– Det är alltid lite svårt att komma ihåg alla regler som är nya i början på säsongen. Ingångar, första och andrasväng är svårt att bedöma. Nu får vi ju hjälp av TV- kamerorna men det är inte alltid de är till hjälp. Det kan vara svårt att ta beslutet ”vem gör fel?” efter ett antal år så lär man sig att se hur de åker innan det händer något.

Jag har tittat runt lite, du är en omtyckt domare, vad gör dig så bra tror du?

– Det vet jag inte, du får fråga dem andra. Jag är social och positiv, jag försöker vara öppen för förslag och idéer.

En av Björns styrkor är att han är social och positiv.

Återväxten på domare är inte någon jättemunter läsning. Björn förklarar hur han ser på det.

– Den är väldigt svag just nu, det verkar inte som att någon vill bli domare. På sätt och vis kan jag förstå det, man får ju mycket skit. Det är inte det bästa sättet att få nya vänner. Just nu är vi inte så många domare men å andra sidan är det inte så mycket tävlingar i Sverige, avslutar Björn Yngve.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna