- Annons -

Anders Fröjd inför säsongen: ”Vi behövde en förare som kan döda matcherna”

En ny säsong står för dörren, lagledarna har jobbat hårt under vintern för att få lagen färdiga i tid. Speedwayfans.se kommer intervjua samtliga klubbars lagledare inför säsongen. Idag är det Lejonens Anders Fröjd som har svarat på frågorna.

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Det har hänt mycket i Lejonen under vintern, man har gjort stora förändringar i laget. Men innan vi går in på det ska vi stänga den gångna säsongen.

Lejonen slutade säsongen 2021 på en sjätteplats i grundserien. I kvartsfinalen tog det stopp mot Dackarna. Lagledare Anders Fröjd ger sin syn på förra årets säsong.

– Det var en ganska okej säsong, vi åkte ut i kvartsfinalen mot de som vann. Det tycker jag inte att man ska skämmas över. Vi saknade både Lambert och Hampel i hemmamatchen. Efter våra förutsättningar var det en godkänd säsong, vi gick till slutspel där vi tyvärr fick möta Dackarna. Första halvan av säsongen var jättebra, den andra halvan var mindre bra, så är det ibland, säger Anders Fröjd.

Inför säsongen 2022 har man gjort några intressanta värvningar, bland annat så ansluter Bartosz Zmarzlik och Patrik Dudek. Anders berättar hur han och Mikael Holmstrand tänkte när de byggde laget.

- Annons -

– Vi kände att vi behövde ha minst en förare som kunde döda matcher åt oss. Det finns inte så många såna förare, det finns kanske 3-4 stycken i världen. Vi ville ha en förare som kan stänga matchen när det är jämnt och tight. När möjligheten med Bartosz dök upp så högg vi på den. Vi har pratat med honom tidigare, han sa förra året att vi skulle höra av oss inför den här säsongen. Han har gjort tio år i Vetlanda och vill testa något nytt.

Anders fortsätter.

– Lambert och Tungate ersätts av Kubera och Zmarzlik. Dudek var inte med i planerna utan han hörde av sig till oss och ville köra. När en av världens bästa förare de senaste fem åren hör av sig, vad gör man då? Vi hade många diskussioner, vi bestämde oss för att inte låta en sådan kille gå förlorad.

Att Lejonen har ett lag med flera storstjärnor gör att de kommer rotera på manskapet kommande säsong.

- Annons -

– De vill inte köra alla matcher, de bästa förarna i laget kommer att köra ungefär tio matcher var. Det är några matcher i år där vi kommer sakna många förare men laget är byggt för att klara det. Problemet som kan uppstå är om Casper kvalar in till JVM, då kommer vi sakna både Zmarzlik, Dudek, Miskowiak och Henriksson i samband med GP-tävlingen i Prag och Cardiff. Många experter tycker att vi har för många förare men jag tror att det är ett måste med en bra bänk med tanke på hur fullspäckat schemat är.

Maksym Drabik är tillbaka i Lejonen 2022, efter att ha varit borta från Sverige de två senaste säsongerna på grund av pandemi och sedan en avstängning under den gångna säsongen. Anders tror att det kommer att betyda mycket för klubben.

– Det betyder mycket, han är oerhört populär. Han är en artist på banan och kör fantastiskt bra i Gislaved.

2021 var målet att gå till slutspel, till säsongen 2022 höjs den målsättningen.

– Vi har sagt att vi ska minst gå till semifinal. Det är mer eller mindre ett krav. I en semifinal är det så små marginaler som avgör, man ska ha lite flyt. Självklart vill man vinna när man är med i slutspelet men det är inte så enkelt att man bara kan beställa ett guld.

Anders lyfter fram vilka lag han tycker ser farliga ut.

– Smederna ser bra ut, Lambert och Bewley kommer bli en tillgång på deras bana. Västervik är alltid bra, Indianerna kan bli farliga om de får vara skadefria. Dackarna är bra, även om de är något sämre i år än förra året. Indianernas bänk och deras reserver är aningen för svaga för att ta sig bättre än topp fem tror jag, avslutar Anders Fröjd.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna