- Annons -

20 år sedan bragden i Vojens – ikväll fortsätter Sveriges jakt på nya medaljer

Lag-VM är i full gång med två avklarade semifinaler och under fredagskvällen väntar Race Off med bland annat Sverige på startlinjen.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

För 20 år sedan kördes Lag-VM i Danmark med semifinaler i Holsted och Outrup. En av förarna som fanns med i det svenska laget då var David Ruud som efter ett bra år fick chansen i det svenska landslaget.

– Jag minns inte om jag var given i laget men jag hade ett ganska bra år då och hade skaffat mig en hel del erfarenhet med körning i både England och Polen, berättar David Ruud.

I semifinalen som kördes i Holsted ställdes Sverige mot Polen, Ryssland och Ungern. Det blev en andraplats bakom Polen och därmed blev det Race Off för Sverige något som David såg som positivt då laget fick chansen att köra ihop sig mer. I Race Off lyckades man sluta tvåa efter Storbritannien vilket tog laget till finalen i Vojens.

- Annons -

2003 kördes finalen med fem nationer och det var utöver Sverige även Australien, Polen, Danmark och Storbritannien som gjorde upp om medaljerna. Sverige saknade i finalen sin stora stjärna Tony Rickardsson så något favoritskap fanns inte på det svenska laget. Ser man till vilka som körde för nationerna hade Australien starkast lag med bland annat tre VM-förare i Jason Crump, Leigh Adams och Ryan Sullivan.

Foto: Nofear Photos/Ola Lindholm

Sveriges lag bestod utav Mikael Max, Andreas Jonsson, Peter Karlsson, Peter Ljung och David Ruud. De stannade på totalt 62 poäng i finalen baserat på Max 25p, Jonsson 12p, Karlsson 10p, Ljung 10p och Ruud 5p. Sistnämnde David Ruud hade själv en tuff final men i dessa sammanhang är varje poäng oerhört viktiga.

– Jag hade det ganska tufft i finalen och fick inte till det till 100% men det viktiga var att alla bidrog med poäng, vilket gjorde att vi tillslut stod som segare.

Att få köra ett Lag-VM är något som alla förare värderar högt och att det är något speciellt med dessa arrangemang och det håller Gislavedsikonen med om.

- Annons -

– Det är klart att det är speciellt att få representera sitt land i ett mästerskap. Sen att all seriespeedway står still för att följa Lag-VM.

David Ruud lade släpskon på hyllan efter säsongen 2014 efter en framgångsrik karriär med 6 Lag-SM guld, ett individuellt JSM-guld samt guld och brons med det svenska landslaget. Sedan dess har David inte varit så aktiv inom speedwayen men har hjälpt flera svenska förare de senaste åren med råd och tips.

– Jag har hittills inte kollat på Lag-VM men tänkte kolla på Race Off ikväll och finalen imorgon, avslutar David Ruud.

Viktor Stendahl
foto: Roger Hultgren/Ola Lindholm
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna