Under lördagen är det dags för SGP4 i Målilla. En klass där Tony Rickardsson har tagit fram en cykel och satt upp vilka riktlinjer som ska gälla. Det är en nöjd Tony som kan summera det första året.
– Jag är överväldigad av den feedback som vi har fått, sen när det är en ny cykel så går det alltid att förbättra. Men själva grundplåten har varit extremt bra att bygga vidare på. Det som har varit mest uppmuntrande är hur ungdomarna har lärt sig att köra den här cykeln. Den förbereder dem för de stora cyklarna på ett mycket bättre sätt jämfört med de tidigare knattecyklarna, säger Tony Rickardsson till Speedwayfans.se.
För två veckor sedan var det SGP akademi i Prag. En helg där 15 förare från åtta olika länder fick lära sig om körningen, och hur en GP-helg går till.
– Det var otroligt mysigt, det ger mig väldigt mycket energi. Inte bara att hjälpa chaufförerna utan även ge dem och familjerna en lite mer inblick i hur en GP-helg fungerar, man ska inte bara åka motorcykel utan man ska även springa på möten och så vidare. Det var nog en ögonöppnare för många och det var nog bra att få vara med i hetluften. Jag hoppas att alla tyckte det var en rolig upplevelse, de såg nöjda och glada ut.
Och under lördagen, några timmar innan den stora GP-tävlingen i Målilla så ska SGP4-klassen köra sin tävling på den lilla banan.
– Det är jättespännande, det blev en dundersuccé förra året. Jag är taggad, det ska bli så kul att träffa alla familjer som varit med tidigare, och även de som är nya. Några har köpt sina egna cyklar som vi tagit fram, några lånar av oss och några har byggt sina egna efter det reglemente vi tagit fram.
Hur ser framtiden ut för projektet?
– Många har väntat för att se hur det fungerar, jag tror att den här SGP4-serien kommer utvecklas till någonting fantastiskt inom de fem närmsta åren. Vi kommer addera akademier där vi kan bygga vidare på det vi gjorde i Prag. Fler och fler börjar se att det kan öppna dörren för familjer att köpa en cykel som de kan köra på både nationellt, och internationellt om det skulle vara aktuellt.
16 förare gör upp i Målilla, det är en bra spridning av nationera.
– Vi har tio nationer representerat, det är supercoolt. Även om det är VM så är tanken att det ska vara en klass där det är bättre ju fler länder som är med. Vi vill få med länder där speedwaysporten inte är så utbredd, avslutar Tony Rickardsson.
Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36