- Annons -

Sporten har hamnat i en ond spiral som är svår att bryta – SVT är sportens räddning

Speedwaysporten har det tufft, det kan man med lätthet konstatera. Att försöka göra någonting åt det är inte heller lätt, att få till TV-sändningar är en stor utmaning.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Syns man inte så finns man inte, så är det inom många olika områden i vårt samhälle. Speedwayen är inget undantag. Även om sporten finns så finns den långt ifrån stora städer och de fina salongerna. Det är ett problem för sporten, ett jätteproblem.

Det blir inte minst ett problem när man ska försöka sända sporten i TV. De flesta människorna bor inte i Målilla, Gislaved eller Kumla. De flesta bor någon helt annan stans. Kanske i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Att speedwayen inte ens existerar i de städerna gör att det inte sänds på TV. Det gör också självklart att sporten inte når de personer som bor i de städerna jag nämnde.

Speedwayen kommer därmed så länge det är på det sättet inte att nå nya städer, nya tittare eller den breda massan. Och jag kan inte säga att TV-bolagen gör fel. För varför ska det sända någonting som ”ingen” bryr sig om. I alla fall ingen i deras ögon, att göra en satsning som inte når till de stora städerna är naturligtvis inte hållbart.

- Annons -

Det blir lite moment 22 av det hela, inget TV-bolag kommer vilja sända då det är för smalt och sporten kommer inte kunna växa innan den når fler stora städer.

Sen är ESS Play bra för oss inbitna, men det är svårt att locka nya intresserade. Det är ingen som av en slump ramlar in på den eller andra sajter som sänder nischade sporter.

Hur i hela friden löser man det? Lägg där till att det överlag finns ett stort ointresse att bedriva sporten där.

Som jag ser det är sportens räddning när det kommer till TV-sändningar att SVT går in och tar på sig att sända en match varje vecka med en riktigt vass produktion. Likt den som var i individuella SM-finalen 2023. SVT är som jag ser det den enda aktören som skulle kunna ha ett intresse av att göra en insats för sporten. De har som uppgift att bevaka saker som sällan får någon plats, de lyfter fram de röster som inte hörs och de har ett större uppdrag än att tjäna pengar.

- Annons -

I och med att speedway är en folksport som har rötter i den svenska folksjälen så anser jag att det finns viss vinst med att bevara den. Det kan endast göras om folk är medvetna om att den fortfarande existerar.

Nästan alla som knappt vet vad speedway är har en relation till den. Den relationen stavas Tony Rickardsson och SVT:s GP-sammandrag på lördagkvällarna.

Dit måste vi tillbaka. Jag vet inte, kanske fick någon nåt att fundera på….

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna