- Annons -

Ove Fundin om svensk speedways framtid: ”Varför skulle det inte göra det igen?”

I Wroclaws depå träffar jag Ove Fundin, vi passar på att prata om sportens framtid i Sverige och han delar även med av ett favoritminne.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Legendaren Ove Fundin som tidigare i år fyllde 90 år hade tagit sig till Wroclaw för att titta på Lag–VM och även dela ut pokalen som bär hans namn. Varje år så åker han och tittar på sporten han vann fem VM-guld inom.

– Jag brukar åka runt och se en eller två GP-tävlingar på plats. Jag bor ju mestadels i Frankrike, det finns ju speedway där men det är på andra kusten, säger Ove Fundin.

När vi pratar om vilket som är hans bästa minne från karriären får jag ett något oväntat svar. När han ser tillbaka så är det inte VM-guldet som smäller högst.

- Annons -

– Jag borde väl säga att det var när jag vann mitt första VM-guld eller nåt sånt. Mitt första minne av att vinna var när jag vann Östgötamästerskapet. Det var inte fy skam, det var många bra förare med. Vargarna hade bland annat Varg Olle. Det var första året jag körde och jag vann den tävlingen, det är mitt bästa minne.

Det är ett oväntat minne som är Ove Fundins bästa från karriären.

Hur svensk speedways framtid ser ut diskuteras flitigt i olika forum, många är väldigt negativt inställda till sportens framtid. Det finns dock hopp menar Ove.

– Jag ser det inte så svart som många andra gör, men jag tror att det går åt att vi får en ledstjärna igen. Man trodde väl kanske att Lindgren skulle fylla på efter Rickardsson, men han har inte riktigt räckt till enligt mig. Det behövs någon som ungdomarna kan se upp till. Exempelvis när Ingemar Stenmark började vinna i utförsåkning, då blev det en stor sport i Sverige. Innan hade man knappt hört talas om det. Det har ju kommit igen tidigare i Sverige, så varför skulle det inte göra det igen?

Lag–VM var tillbaka i kalendern i år, det glädjer legendaren

- Annons -

– Det var skojigt att det kom tillbaka, inte minst eftersom att de kör om pokalen som har mitt namn. Det är en stor heder och det är klart att man känner sig lite stolt. När de föreslog det kändes det lite genant, sånt brukar man ju göra efter att folk har dött, avslutar Ove Fundin.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna