- Annons -

Morgan Andersson: ”Vi har ett jäkla roligt lag”

Västervik speedway är redo för en ny säsong i Bauhausligan. Samma säsong som klubben firar hundra år är målet att laget ska stå överst på pallen.

- Annons -

Det har varit en tuff tid för Västervik, kriget i Ukraina har gjort att den regerande världsmästaren Artem Laguta inte kommer till start. Laget har även tappat Viktor Kulakov. De ersattes med Pawel Przedpelski och Kenneth Bjerre.

Innan vi börjar prata om det som väntar i år hänger vi kvar lite i den gångna säsongen. En säsong där Västervik slutade trea efter att ha åkt ut mot Dackarna i semifinalen.

– Vi är relativt nöjda med förra säsongen, vi placerar oss tvåa i grundserien och går direkt till semi. Väl där är det dagsform som avgör. Vi mötte ett grymt bra lag, kanske var det den moraliska finalen formmässigt. Vi fick inte riktigt det vi hoppats på. Skulle vi bryta ner Dackarna var alla tvungna att ha en hundraprocentig dag och det hade inte våra killar.

Målsättningen inför 2022 är klar, Morgan har tröttnat på att se säsongen ta slut i semifinal.

- Annons -

– Vi ska köra final, nu har vi fyra raka semifinaluttåg. Vi har ett hundraårsjubileum i år att fira med.

Att gå till semifinal år efter år måste ändå vara ett kvitto på att man gör någonting väldigt bra. Jag är nyfiken på vad Morgan anser att de gör bra i Västervik.

– Vi är väldigt bra hemma, förra säsongen vann vi ju alla hemmamatcher i grundserien. Vi försöker även att bygga laget över tid och inte göra om trupperna för mycket år efter år. Vi har haft bra grupper med bra mix av personligheter.

Vad är det för typ av karaktärer du letar efter när du bygger ett lag?

– Först och främst ska de kunna köra bra i Västervik. Vi är intresserade av att suga upp ett gäng yngre killar så att vi kan tänka långsiktigt i lagbygget. Personligheterna är ju A och O, men så är det väl i alla föreningar misstänker jag. Det finns några förare vi inte skriver i den här klubben oavsett om de vill eller inte. Det är viktigt att allt fungerar med mekaniker och allting, det är en familj där närmare 30 personer ska dra åt samma håll.

Peter Ljung som har kört många år i klubben kommer nu tillbaka efter två säsonger i Vetlanda. Någonting som kan bli viktigt för laget.

– Han är absolut viktig för oss. Tittar man på snittregler så är det ju bara vårt lag som har kört upp sitt snitt så att vi skulle komma över 11.00 om vi behöll alla förare. Så vi behövde ju ha något att stoppa in. Det var ett ömsesidigt intresse att ta tillbaka Peter, jag hoppas att vi kan få tillbaka Peter i det slag han var när han lämnade oss.

Peter Ljungs återkomst kan bli viktig för Västervik.

De senaste säsongerna har inte direkt varit tursamma för Västervik.

– Vi har inte haft något megaflyt direkt, inför 2020 hade vi ett lag som skulle kunna vinna. Då kom pandemin som gjorde att vi fick kämpa för att få ihop ett lag överhuvudtaget. Sedan tvingades vi göra om laget på grund av snittregler som jag nämnde precis. Och nu kom den här oerhörda tragedin i Ukraina som gör att vi tappar världsmästaren. Men vi kämpar på.

Västerviks bana bjuder ofta på bra speedway. Enligt flera är banan bäst i Sverige. Någonting som givetvis är viktigt för klubben.

– Underhållningen är 51 procent och att vinna 49. Vi har inga problem att ta en förlust hemma om vi vet att publiken har sett grym racing. Så resonerar vi här, det är viktigt när det gäller sponsorer och TV tid. Det är någonting vi har jobbat på i många år.

Vilka ska man hålla ett öga på i ditt lag i år?

– Jag skulle vilja säga alla förare. Vi har ett jäkla roligt lag. Alla är intressanta och lika mycket värda.

Fredrik Lindgren anslöt till klubben efter halva förra säsongen. Det har haft stor betydelse för laget.

– Vi fick problem när Sundström skadade sig, vi var tvungna att hitta en ersättare och det var ju inte lätt. När vi fick in Fredrik blev det bra, han är alltid väl förberedd och gör ett bra jobb. Han är bra både på banan och i depån. Han är riktigt på gång i år när han har lyckats bemästra sina hälsoproblem, han kommer att bli viktig för oss.

Fredrik Lindgren har haft en positiv påverkan på Västervik speedway.

Och nu till den alltid så spännande frågan, vilka vinner guldet om du inte får säga ditt eget lag?

– Lejonen är storfavoriter, det är tveklöst, säger Morgan Andersson.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna