- Annons -

Mikael Holmstrand: “Väldigt Positivt Besked”

Idag kom en nyhet som är glädjande för alla de som längtar efter att åter få gå på liveidrott. Kulturminister Amanda Lindh gav till Aftonbladet besked om att premiären av fotbollsallsvenskan 10 april kommer spelas med publik på läktaren. Beskedet gäller förutsatt att smittoläget inte bli värre. Man har från regeringens sida sett att idrotten gör vad de kan för att förberedda sig för att åter få ta emot publik. Amanda Lindh tycker att det enda rimliga att göra är att tillåta en viss mängd publik till premiären och att sedan successivt öka antalet åskådare.

- Annons -

Mikael Holmstrand är vice ordförande för ESS som är Elitklubbarna i speedways samarbetsorganisation. Mikael är positiv till dagens besked
– Väldigt positivt besked även om det såklart är lång väg kvar och många “om och men” som ska falla på plats. Men att regeringen har sett det arbete idrottsrörelsen gjort för att förbereda sig för ett ansvarsfullt publikmottagande är mycket positivt, skriver Mikael Holmstrand i ett meddelande till speedwayfans.se.

Från ESS sida jobbar man hårt för att publikmottagandet ska bli så bra som möjligt och att klubbarna ska vara redo när det är dags. Det har man även gjort under en lång tid skriver Mikael.
–ESS styrelse har möte varannan vecka för att stämma av nuläget och diskutera hur klubbarna påverkas av det man vet för tillfället. Eftersom det svänger snabbt och kan ändras på kort varsel vill vi alltid ha så bra beslutsunderlag som möjligt kring hur BAUHAUS-ligan kan komma att påverkas. Redan förra sommaren arbetade ESS ledning fram ett detaljerat protokoll för hur speedwayen skulle kunna ta emot publik på ett ansvarsfullt sätt. Då fanns det en diskussion om att myndigheterna ville prova att släppa på publik i någon idrott för att se hur det hanterades. Vi var snabbt där och räckte upp handen och sa att vi var redo. Sedan började andra vågen röra på sig och det blev aldrig av. Men arbetet är gjort och klubbarna är väl förberedda på att hantera alltifrån parkering, insläpp, restauranger och läktare. Speedwayen genomförs på väldigt stora ytor och att avgränsa och sektionera in läktare är enkelt att genomföra. Det är inte heller en sport som du tar dig till med kollektivtrafik utan du kommer från orten eller närområdet vanligtvis med egen bil själv eller i sällskap med dina närmaste som du ändå redan umgås med. Därmed bidrar inte resandet eller vistelsen på en gigantisk utomhusarena till smittspridning.

Mikael Holmstrand är mycket tacksam för det samarbete man har haft med fotbollsförbundet i arbetet med att få ta emot publik. Han belyser även att speedwayen påverkas mycket av vilka restriktioner som finns, utan publik är det svårt att köra med det bästa laget.
– Redan förra året var fotbollen tongivande i diskussionen kring hur man skulle kunna hantera restriktionerna på ett mer balanserat sätt än att bara förbjuda allt. Vi är positiva till att dom har fortsatt driva frågan med den tyngd de har som stort förbund. Även Svemo har agerat runt publikfrågan under vintern tillsammans med andra förbund där man krävt kraftigt ökade stöd till idrotten så länge publikrestriktionerna pågår. För speedwayklubbarna är det avgörande för vilket lag man har möjlighet att ställa på benen om det går att finansiera verksamheten med hjälp av publikintäkter eller vilka stöd man kan räkna med. Utan klarhet i dessa frågor blir det en stor osäkerhet runt starten på säsongen men vi hoppas att dagens besked är ett första steg i en riktning som rätar ut dessa frågetecken och att vi äntligen kan möta vår publik igen, avslutar Mikael Holmstrand.

Adam Holman
foto: Erik Kruse

- Annons -

Gillar ni sidan? Stötta gärna arbetet genom att Swisha några kronor till: 1230908236. Önskas kvitto, skriv kvitto i meddelanderaden.

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna