- Annons -

Martin Smolinski: “Jag ser fram emot att vara tillbaka”

Martin Smolinski är den enda tyska föraren som har vunnit en GP tävling. 2020 var han skadad hela året men när säsongen 2021 drar igång kommer det vara en laddad Martin Smolinski som står på startlinjen.
Martins Smolinskins intresse för speedway började när han var en liten pojke. Han bodde nära banan i Olching och följde med sin familj dit för att titta på matcherna.
– Vi hade en väldigt lång bana nära där jag växte upp, den var 400 meter lång och väldigt snabb. Min pappa var speaker på arenan. När jag var fyra år testade jag att köra första gången och jag bestämde mig då för att jag ville bli professionell speedwayförare en dag. Det blev en dröm som blev sann och jag tränar fortfarande ofta på banan i Olching. Jag fastnade för att man kommer så nära de allra bästa, så är det inte riktigt i fotboll eller andra sporter där man får se stjärnorna på avstånd och aldrig prata med dem, säger Martin Smolinski.

- Annons -

Första GP tävlingen som Martin körde som en permanent förare i GP-serien var 2014, Martin vann tävlingen och han berättar att det hjälpte honom mycket i hans karriär.
– Det var inte lätt att komma in som ny GP förare från Tyskland, jag tror många blev förvånade över hur jag hanterade det på ett professionellt sätt. Mitt team fungerade bra och jag hade ett mål. Jag läste banan bra och jag kunde visa min potential. Jag kom dit som en “nobody” men när jag åkte därifrån kände jag att jag var någon. Det var en bra tävling och en av mina bästa minnen. Det hjälpte mig mycket både marknadsmässigt och självförtroendemässigt. Jag är den enda föraren från Tyskland som har vunnit ett speedway GP. Det visar att jag kan slå de bästa när jag är i form.

Martin berättar att han jobbar hårt för att komma tillbaka till GP-serien och att det var tufft att behöva kasta in handduken 2020
– Jag vill gärna komma tillbaka till GP-serien och jag jobbar väldigt hårt för det. Jag skulle ha kört 2020 men jag var inte 100% efter min skada så jag valde att tacka nej till GP-serien. Jag kände att det var viktigt att vara sportslig och ge min ersättare gott om tid att förberedda sig. Jag ska komma tillbaka och jag vill köra för mina tyska fans, speedway är stort här.

 2020 var Martin skadad hela säsongen, han hopas att han ska vara fit for fight när säsongen 2021 startar och han meddelar att rehabiliteringen går bra.
– Jag tror allt kommer att vara bra. Jag är sugen att komma tillbaka och jag hoppas verkligen att det blir med fans på läktarna. Jag har tagit stora steg i min rehabilitering och jag är riktigt laddad.

2021 kommer Martin utöver Masarna köra för det tyska laget Landshut Devils som kommer vara med i Polska tredjeligan.
– Jag har varit lagkapten i Landshut i tio år och valde att köra där i polska ligan i år. Vi siktar på att gå till slutspel och gå upp i andraligan. vi har ett väldigt bra lag.

- Annons -

Målen som Martin har satt upp inför säsongen 2021 är att kunna genomföra en normal säsong utan påverkan från Covid-19 och att hålla sig undan skador.
– Jag vill vinna en ny medalj i VM i långbana, kvala in till GP-serien och försvara SM-guldet med Masarna. Vi har ett nytt lag jämfört med förra året men vi har en bra sammanhållning och kan gå långt. Vi har fantastiska ledare i Masarna.

Martin beskriver sig själv som en förare som tar sporten på stort allvar, som brinner för lagen han kör för och vill skapa bra relation med sina fans.
–  Jag är väldigt organiserad och noga med mina förberedelser. Jag vill bygga upp ett nätverk med fansen till klubbarna jag kör i och jag vill ha nära samarbeten marknadsmässigt med klubbarna jag representerar. Kan jag göra någonting för att få fler intresserade av sporten är jag glad.

Slutligen undrar jag vad Martin skulle jobba med om han inte var speedwayförare
– Jag skulle nog vara en speedwaymekaniker eller mekaniker inom någon annan bransch. jag älskar att hålla på med motorer. Jag älskar även att åka skidor. Jag hade även kunnat tänka mig att vara utförsåkare, avslutar Martin Smolinski.

Adam Holman
foto: Erik Kruse

Var läsningen värd en kopp kaffe? Stötta gärna arbetet med valfri summa, inget bidrag är för litet swish: 1230908236

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna