- Annons -

Linus Sundström avslutar karriären: ”Jag vann på lotto två gånger ”

Linus Sundström har kört sitt sista speedwayheat. Han råkade ut för två tuffa skador de sista två åren av karriären. Nu har Linus bestämt sig om framtiden.

- Annons -

Linus Sundström har kört speedway hela sitt liv. Han gjorde Elitseriedebut med Masarna 2007. Han har vunnit flera SM-guld i lag, vunnit Lag-VM guld och varit Wildcard på Grand Prix tävlingar. 2019 råkade Linus ut för en allvarlig olycka i Polen. Han var då nära att förlora livet. Linus gav inte upp, han kämpade sig tillbaka och när säsongen 2020 startade satt han åter på hojen. Det skulle dock inte dröja länge innan olyckan skulle vara framme igen. I maj 2021 kraschade Linus på nytt, den här gången var det en allvarlig ryggskada. Det blev droppen som gjorde att han valde att lägga släpskon på hyllan.

– Det är väldigt tråkigt och synd att det skulle bli så här. Verkligheten kanske kommer ikapp mig men just nu känns det ändå helt okej. I och med den skadan jag har dragit på mig och hur nära det var att gå åt skogen så känner jag att det inte hade fungerat att köra. Någonstans går gränsen, det är jättetråkigt att jag drog på mig den här smällen men man får vara tacksam att man är i okej skick, säger Linus Sundström.


Skadorna fick Linus att avsluta karriären, trots det hade han inte fram tills karriärens sista år drabbats av särskilt många skador.

– Jag har klarat mig hyfsat, jag har brutit benet, båtbenet, tummen och haft en hel del hjärnskakningar. Det kan låta galet för en vanlig Svensson men för en speedwayförare är det inte så mycket. Det är svårt att säga vad det beror på att jag råkade ut för två så tuffa olyckor på slutet. Jag tycker inte att jag har ändrat körstil, det måste vara otur.

Linus berättar hur han resonerade när han tog beslutet.

– Först skulle jag vara still i tre månader och inte lyfta mer än tre kilo nära kroppen. Därefter började rehabiliteringen i slutet av augusti. Nu har jag hållit på med rehab i tre månader och jag känner att kroppen inte känns som den gjorde innan. Jag känner av de skruvar jag fått inopererat. Jag skulle inte kunna köra och göra mig själv rättvisa. Jag var en hårsmån från rullstol, varken kroppen eller skallen vill ha mer stryk. Jag vann på lotto två gånger, den tredje gången kanske blir en nitlott.

Beskedet har tagits emot väl av familj vänner och förare.

– Det är ingen som har blivit speciellt förvånad. Jag har kommit till en punkt där det vore mer idiotiskt att fortsätta än att lägga av. Jag får tacka för mig och tacka för att jag fortsatt kan leva ett normalt liv.

Det som Linus kommer sakna mest med speedwayen är alla människor kring sporten.

– Jag kommer sakna alla lagkompisar och alla människor man är van att träffa. Rent åkmässigt kommer jag sakna adrenalinpåslaget, tävlingsmomentet och att jaga resultat.

- Annons -
Skadorna tvingade tillslut Linus Sundström att avsluta karriären.

När han blickar tillbaka på sin karriär är det några minnen som han värderar lite extra högt.

– Lag VM- guldet 2015, första SM-guldet med Piraterna 2011 och Elitserieavancemanget med Masarna 2015 är speciella minnen för mig.

Vad Linus ska göra i framtiden är inte klart. Han utesluter dock inte att han ska ha någon roll inom sporten han sysslat med i hela sitt liv.

– Det är ett ganska färskt beslut, jag har ju inte gått runt i flera år och tänkt på vad jag ska göra när jag lägger av. Vad framtiden har att erbjuda vet jag inte, jag är öppen för förslag. Jag kan fortfarande tänka mig att vara en del av speedwaysporten. Det är kroppen som säger ifrån, inte huvudet, avslutar, Linus Sundström.

Adam Holman
foto: Erik Kruse

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna