- Annons -

Jimmy Jansson: Våra fans förväntar sig att vi vinner

Jimmy Jansson har varit med i Smederna i mångar år. Han har sett laget komma sist i Bauhausligan och även tagit tre SM-guld på raken med klubben. 2020 stod Smederna vid sidan av, men när man nu är tillbaka är det bara guld som räknas.

- Annons -

Smederna valde 2020 att inte medverka i Bauhausligan, detta som en följd av osäkerheten kring publik och intäkter under rådande coronapandemi. En av Smedernas lagledare Jimmy Jansson ger sin syn på hur man resonerade när man fattade beslutet att inte köra.
– I korta drag så resonerade vi som så att vi hade råd att köra 2020 men var väldigt osäkra på sponsormarknaden och allt runtomkring till 2021. Vi visste inte om vi skulle dra in tillräckligt med pengar, när vi fattade beslutet så fanns det inga färdiga direktiv att vi skulle få bidrag från staten. Vi valde att säga nej för att säkra upp 2021 helt enkelt, säger Jimmy Jansson

Jimmy beskriver att tanken har slagit dem under säsongen och efter säsongen huruvida det var rätt eller fel att stå vid sidan. Helt enkelt var det inte.
– När man håller på med idrott blir det mycket känslor och man kan aldrig vara säker på att man fattar rätt beslut. Ibland är det lätt att man tänker med hjärtat istället för hjärnan och vi försökte göra vad vi tror är bäst för klubben. Men tanken har absolut slagit oss under säsongen, och jag vill berömma alla som körde. Med facit i hand med alla bidrag från staten, kanske vi kunnat köra 2020 och genomföra en säsong. Det var ett beslut vi tog som vi tyckte var bäst utifrån vad vi visste då. Sedan tror jag att sviterna av att ha kört  2020  kommer visa sig längre fram.

Jimmy följde Bauhausligan 2020 även fast hans lag stod vid sidan av. Han tycker att ligan överlag var bra även om han tycker att starten lämnade lite i övrigt att önska.
– Första omgångarna tyckte jag inte att det var hög klass nog för att kalla det för en Bauhausliga. När vi närmade oss slutspelet tycker jag att det blev bättre och slutspelet var riktigt spännande att följa. Överlag var det bra speedway och det var väldigt positivt att fler svenskar var med. Det var bra att de svenskar som normalt sett inte tar så stor plats i Bauhausligan nu fick köra fler heat och fick en viktigare roll.

Smederna har tagit guld tre år i rad och varit riktigt starka när det blivit dags för slutspel.Jag är nyfiken på vad nyckeln till Smedernas framgång har varit. Jimmy förklarar att det varit en lång process för att ta sig dit.
– Ett SM-guld kommer inte av sig själv, föreningen har krigat i många år. Vi har haft ett bra go och härlig stämning i laget länge men det lilla extra har saknats. Jag skulle säga att Jerker Eriksson blev vår sista pusselbit för att höja oss en extra nivå. 2017, året efter ett konkurshot så vinner vi SM-guld. Laguta stängs av, vi får in Madsen istället, Lebedevs flyger fram och Zagar får någon supermotor till hösten. Det gäller att det lirar. 2018 var vi favoriter men levererade,det är inte lätt. 2019 var det nästan en kris i början men vi kom igen och var som bäst när det gällde. Vi har gått hela resan från kvartsfinal till final tre år i rad. Det är ett jobb som krävs och det vi har nu i organisation och ledarstab har vi aldrig haft i Smederna tidigare. Vi vill vinna och vi är självkritiska. Alla jobbar tillsammans för att ta Smederna till nästa nivå, vi som jobbar med det sportsliga behöver inte sitta på styrelsemöten utan det sköter styrelsen bra utan oss för aktiebolaget och föreningens bästa.

- Annons -

I Eskilstuna är det inte heller brist på lagledare, Jimmy förkunnar att de har hur många som helst som kan hoppa in och vara lagledare.
– Vi har sju lagledare, tre Bauhausliga lagledare, två Allsvenska lagledare, en ny division 1 lagledare och en knattelagledare. Vi har även två pensionärer som gärna hjälper till. Vi har alltså nio lagledare som kan hjälpa till där det behövs. Det tror jag vi är rätt ensamma om.

Jimmy har varit i i Smederna i elva år, 2021 blir första året han bara är lagledare, han tycker att det ska bli skönt att kunna fokusera på en sak.
– Jag har tidigare både varit sportchef och suttit med i styrelsen, att vara lagledare var bara en del av det. Har man för mycket att göra blir fokuset inte 100%, du kanske kan fokusera 80% på varje grej men mer hinner du inte.

Pressen på Smederna har bara växt, nu har man tre raka guld och alla supportrar förväntar sig guld.
– Våra fans förväntar sig segrar och de förväntar sig att vi vinner guld. Vi kanske kommer undan med att komma tvåa tre men vi måste vara med däruppe. Men vi går stenhårt för guld. Grabbarna är stenhårda och de kommer ge allt för att vinna, det kan göra ont att möta Smederna 2021. Vi har ett jämnt lag och alla är redo att göra vad som krävs. Ska man åka i Smederna så kämpar man i fyra varv, annars står man vid sidan oavsett vem man är. Vi gör det som är bäst för klubben.

När Jimmy och de andra lagledarna satte ihop laget var det flera som hade tvåårskontrakt från 2019. Man tog även tillbaka några gamla smedförare.
– Vi fick en budget och den har vi följt, sedan hade vi kontrakt med Chugunov så det var redan klart. Laguta hörde av sig till oss och då tackade vi självklart ja. Resten av gubbarna är ju också välkända av vår publik. Lokajev har Jerker haft i Dackarna och han känns som en kille på uppgång igen. Joel Kling hoppas vi ska lyfta sig, han trivs bra på vår bana.

Jimmy tycker att ligan ser väldigt jämn ut och att det förmodligen kommer bli så att alla lag inte kan köra med sina bästa lag om det inte blir publik. På frågan vilket lag han tycker ser bäst ut förutom sitt eget finns det många lag som imponerar på Smedlagledaren. 
– Dackarna, Lejonen, Västervik, Indianerna ser bra ut om alla kan ha sina bästa lag. Egentligen är det väl bara Piraterna och Masarna som ser lite sämre ut. Det kommer bli väldigt jämnt, vi ska verkligen gå för guld, avslutar Jimmy Jansson.

Adam Holman, Foto: Erik kruse

Var läsningen värd en kopp kaffe? Stötta gärna arbetet med valfri summa, inget bidrag är för litet swish: 1230908236

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna