- Annons -

Grigorij Laguta: “Jag älskar att fira med Smedfansen”

Grigorij Laguta är otroligt populär i Eskilstuna. Efter att inte ha kört i Sverige sedan 2017 är ryssen nu tillbaka i svensk speedway. Säsongen 2021 siktar han högt, både individuellt och med sina klubblag.

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.


Grigorij Laguta växte upp i Vladivostok i Ryssland. Som speedwayförare har han haft stora framgångar, ändå var det motorcross som först fångade hans intresse.
– När jag växte upp så körde jag motocross på fritiden. En vacker dag när jag var 16 år gammal kom en kille från Vladivostok speedwayklubb och frågade om jag inte skulle prova på att köra speedway? Jag tyckte att det lät intressant och provade. Jag gillade det inte alls i början men deras tränare övertalade mig att testa igen. Efter ett tag fick jag en positiv känsla och bestämde mig för att satsa på speedway. Så började allt för mig, skriver Grigorij Laguta i ett meddelande.

2020 slutade Grigorij på en tredjeplats i EM-serien och snittade 2.157 poäng per heat för sitt Lublin i polska Ekstraliga. Han är nöjd med säsongen 2020.
– Klart att säsongen var lite speciell med coronarestriktioner men sportsligt så är jag väldigt nöjd med mina prestationer. Jag hade ett bra år trots allt.

Säsongen 2021 har han höga mål med sin satsning.
– Jag ska vinna EM, kvala in till GP-serien och leverera bra med poäng för mina klubblag i polska Ekstraliga och Svenska Bauhausligan. Det är mina mål med säsongen 2021.

- Annons -

Att vara tillbaka i Smederna känns jättebra och han passar på att skicka en hälsning till fansen i Eskilstuna.
– Det känns jättebra att vara tillbaka i Smederna. Jag har längtat efter att få ta på mig Smedvästen igen. Jag vill hälsa till Smedfansen att jag hoppas att vi ses snart igen på ovalen så att vi tillsammans kan uppleva speedwayglädje igen. Jag har saknat Sverige jättemycket så det är skönt att vara tillbaka.

Smedernas lag inför säsongen tycker Laguta ser bra ut, även här har han höga förväntningar.
– Vi har ett kanonlag. Vi ska först se till att ta oss till slutspel och väl där kommer vi att vinna SM guld.

Ett av Grigorij Lagutas bästa speedwayminnen kommer faktiskt från Sverige och Kumla.
– Jag har många fina speedwayminnen. Men jag måste säga att ett av de bättre är när vi vann borta mot Indianerna i Kumla och jag klättrade upp på luftstaketet och firade segern med Smedsupportrarna.

Jag är nyfiken på vad han hade jobbat med om han inte varit speedwayförare. Klart är att han hade hållit sig kvar inom motorsporten.
– Hade jag inte varit speedwayförare så hade jag varit ungdomstränare inom motocross.

- Annons -

Grigorij Laguta är extremt populär i Eskilstuna, jag undrar vad han tror är anledningen till det.
– Jag ger alltid 110%, jag känner att supportrarna stöttar mig när jag kör. Även om speedway är en individuell sport så sätter jag alltid laget före mig själv. Jag gillar att ge någonting tillbaka till fansen och jag älskar att fira segrar med våra supportrar, avslutar Grigorij Laguta.
Adam Holman
foto: Roffe Lundstedt

Artikeln är i samarbete med Lindvalls Kaffe

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna