- Annons -

Experterna eniga “ta tillbaka lag-VM”


Speedway Of Nations har varit omtalat sedan det infördes 2018. Det var flera som blev besvikna när det populära Lag VM konceptet försvann. Vad säger då experterna om detta? Jag frågade fem personer som på ett eller annat sätt jobbar med speedway hur de ser på lag-VM och Speedway of Nations

- Annons -

  Johannes Wahlberg, frilansande sportkommentator

– Lag-VM var ett av de intressantaste uppläggen vi hade tycker jag. De veckorna med speedway, där de bästa nationerna gör upp var ju något utöver det vanliga. Det var verkligen en fröjd att följa tävling för tävling. Jag tycker personligen, att det är väldigt tråkigt att man tog bort det formatet och ersatte med Speedway Of Nations. Med respekt för att man vill inkludera fler nationer, så ska inte det ena behöva utesluta det andra.Ett enkelt recept hade varit att fortsätta med det vägvinnande konceptet i form av lag-VM, sen adderar man en ytterligare krydda i form av Speedway Of Nations, som då skulle vara par-VM. Då finns det möjligheter för nationer att vinna världsmästerskap som lag eller såväl som par.

Janne Rindstig, Radiosporten

– Jag tycker att Lag-Vm var en av säsongens absoluta höjdpunkter där bredden fällde utslag kryddat med dramatik i form av jokerutnämningar och andra taktiska möjligheter. Speedway Of Nations är ju ett slags par-VM i modernt format. Det som är bra med Speedway Of Nations är att fler lag kan hävda sig. Jag föredrar dock ett traditionellt lag-VM.

- Annons -

 Oskar Mörnefält ,Vetlanda Posten       

– Jag väljer lag-VM före Speedway Of Nations alla dagar i veckan. Lag-VM är en riktig klassiker som jag saknar grymt mycket i kalendern. Enda fördelen med SoN tycker jag är att fler länder kan ställa upp med konkurrenskraftiga lag. Men helt ärligt, avgör vi verkligen vilken som är världens bästa speedwaynation genom att låta två seniorer och en inkvoterad junior tävla? Får jag bestämma skulle man inte bara skrota SoN och ta tillbaka lag-VM utan även spetsa till det ytterligare genom att plocka bort alla juniorregler. VM ska man köra för att man är bra – inte för att man är ung.

Michael Olsson, Radiosporten

– Jag har varit väldigt öppen i Speedwaypodden med att jag inte gillar Speedway of Nations över huvud taget som koncept och jag står fast vid det. Personligen tycker jag inte att det finns något som lockar med SON. Att jämföra det med lag-VM är som natt och dag.I lag-VM finns det en helt annan lagkänsla och i varje heat har du fyra förare som tävlar individuellt för sitt land. Det tycker jag leder till betydligt roligare och tätare racing än den moderna ”par-speedwayen” som snarare går ut på att den bäste föraren drar iväg och sedan får den andre göra så gott han kan. Med lag-VM blir dessutom varje heat intressant. Ditt land är alltid på banan och varenda poäng känns viktig. Men i SON tvingas du se bottennapp som Frankrike mot USA och Ukraina mot Italien i var och vartannat heat. I finalen är visserligen nivån bättre, men då ska man dra ut på jippot över två tävlingar. Jag förstår att arrangörerna vill ge de mindre nationerna en större chans med SON, men det är på bekostnad av underhållningsvärdet. Ryssland hade sannolikt inte vunnit tre raka guld i lag-VM, men jag är övertygad om att ett lag med Sayfutdinov, Lagutabröderna och Gleb Chugunov hade varit med och slagits om den ädlaste valören där också. De andra smånationerna har inte varit nära medalj. Fler bitar måste falla på plats för att nå framgång i lag-VM och då blir känslorna starkare. Skrota SON och ta tillbaka lag-VM så blir alla nöjda.

Viktor Stendahl, ansvarig, skribent facebooksidan: Speedway det är grejer det

– Jag hade hellre haft Lag-VM då det blir mer en känsla av ett lag. Och fler förare från nationerna får visa upp sig. Nu känns det som att det bara är de absolut främsta i varje land som får chansen och oftast samma förare varje år. Blir sällan att någon ny lyckas slå sig in i lagen. Sen finns ju såklart nackdelar med Lag-VM också då det inte blir så många nationer med. Men då skulle man ju kanske kunna ha med kvalet som en del av Lag-VM. Hade jag fått välja hade jag haft både Lag-VM och Par-VM

Adam Holman

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna