- Annons -

Ett år har passerat ett nytt tar vid – det hände under 2023

Vi är inne på den sista dagen av 2023 och imorgon tar 2024 vid. Nya lag ska bli mästare och nya förare ska köra hem titlar. Vi backar och ser tillbaka på vad som skedde under årets säsong denna nyårsafton.

- Annons - - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Sverige
I den svenska ligan var det väldigt jämnt in i slutet av grundserien där alla lag hade chansen på en slutspelsplats. Tillslut var det Smederna som fick se sig besegrade och utanför sluspelet. Väl där var det grundseriens två topplag Dackarna och Västervik som tog sig hela vägen till finalen, där Dackarna drog det längsta strået och kunde titulera sig som svenska lagmästare.

Dackarna svenska lagmästare 2023. Foto: Erik Kruse

Den allsvenska finalen gjordes upp mellan Östergötland och Småland när Vargarna från Norrköping och Njudungarna från Vetlanda drabbade samman. Det blev en jämn final där det var öppet långt in i den andra finalmatchen i Norrköping. Tillslut var det Njudungarna som drog det längsta strået där och kunde ta hem guldet i Allsvenskan 2023.

Njudungarna allsvenska mästare 2023. Foto: Erik Kruse

VM-föraren Fredrik Lindgren visade i Målilla att han är Sveriges bästa förare när han blev individuell svensk mästare för tredje gången. Tvåa och silvermedaljör blev Jacob Thorssell och trea samt bronsmedaljör blev Timo Lahti.

- Annons -
Fredrik Lindgren blev svensk mästare för tredje gången i karriären 2023. Foto: Erik Kruse

På juniorsidan var det Casper Henriksson som blev svensk mästare före Noel Wahlqvist och Avon Van Dyck. Svensk 250cc-mästare blev Rasmus Karlsson följt av Dante Johansson och Jonny Eriksson. I USM-finalen var det Milo Sjöö som blev svensk mästare och han vann före Tyr Söderblom på andraplats och Jesper Kvarnström på tredjeplats.

Polen
Speedwayens klart ledande liga är alltid högintressant med de allra största stjärnorna i lagen. Finallagen i årets PGE Ekstraliga var Platinum Motor Lublin och Betard Sparta Wroclaw. Dessvärre var Wroclaw väldigt skadedrabbat under slutet av säsongen så Lublin kunde ganska enkelt försvara sitt guld från 2022.

I det individuella polska mästerskapet var det giganten Bartosz Zmarzlik som körde hem titeln före Maciej Janowski och Patryk Dudek. Polsk juniormästare blev Bartlomiej Kowalski med Bartosz Banbor på andraplats och Damian Ratajczak på tredjeplats.

Storbritannien
Den brittiska ligan vanns utav Sheffield Tigers som därmed tog sitt första ligaguld i historien efter att ha besegrat Ipswich Witches i finalen. Ligan drabbades dessvärre även av två bakslag då det under säsongen stod klart att både Peterborough Panthers och Wolverhampton Wolves försvinner från den brittiska ligaspeedwayen 2024, men vi hoppas att båda klubbarna snart är tillbaka.

- Annons -

Brittisk mästare blev Daniel Bewley före Steve Worrall och Ben Barker. I juniormästerskapet var det Connor Bailey som körde hem guldet före Anders Rowe som silvermedaljör och Dan Thompson som bronsmedaljör.

Den unge britten visade klass i hemlandet och blev brittisk mästare för andra året i rad. Foto: Erik Kruse

Danmark
Den danska ligan sticker ut från övriga ligor då de kör en final med fyra lag. I finalen var det Esbjerg Vikings som körde hem ligatiteln, tätt före Sönderjylland Elite Speedway från Vojens och Slangerup Speedway Klub. Fyra blev således Holsted Tigers.

Individuell mästare i Danmark blev Mikkel Michelsen för första gången. Silvermedaljör blev Mads Hansen och bronset gick till Patrick Hansen. Juniormästare i Danmark blev Emil Breum och han vann titeln före Esben Hjerrild och William Drejer.

Speedway Grand Prix
Den individuella VM-serien levde in i slutet och den sista ronden i polska Torun. Men väl där kunde suveränen Bartosz Zmarzlik köra hem sin fjärde VM-titel inför hemmapubliken. Silvermedaljör i årets mästerskap blev svenske Fredrik Lindgren och bronsmedaljör blev Martin Vaculik som första slovak på pallen i VM-historien.

Prispallen i SGP 2023. Foto: Erik Kruse

I SGP2 eller junior-VM som det är blev det också polsk seger i form av Mateusz Cierniak som tog sin andra VM-titel i rad. Tvåa slutade landsmannen Damian Ratajczak och även på tredjeplats var det polskt i form av Bartlomiej Kowalski.

SGP3 som är 250cc-förarnas individuella mästerskap fick en svensk segrare genom Rasmus Karlsson. Tvåa blev polacken Maksymilian Pawelczak och trea blev dansken Mikkel Andersen.

På schemat var under 2023 Lag-VM tillbaka och det avgjordes under en veckas tid i polska Wroclaw. Polen som värdland var direktkvalificerade för finalen där de fick möta Storbritannien, Danmark och Australien. Kampen om segern blev lång och jämn, enda in mot slutet. I det absolut sista heatet kunde värdnationens Maciej Janowski avgöra det hela inför hemmapubliken och ge sitt land guldet. Silvret gick till Storbritannien och bronset togs omhand utav Danmark.

Polen vann Lag-VM inför fullsatta läktare på Olimpiastadion i Wrolcaw. Foto: Erik Kruse

Speedway Euro Championship
Europamästerskapet avgjordes över fyra deltävlingar där det var dansken Mikkel Michelsen som körde hem guldet. Det gjorde han före sin landsman Leon Madsen och trea slutade polacken Janusz Kolodziej.

Mikkel Michelsen blev både individuell dansk mästare och Europamästare 2023. Foto: Erik Kruse

När vi nu går in i 2024 är det med en enorm längtan efter en ny säsong med nya möjlighet, nya lagformuleringar och som småningom nya mästare.

Viktor Stendahl
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna