- Annons -

Emmy Malmberg: ”Drömmen är att bli internationell domare”

25-årige Emmy Malmberg från Oskarshamn är Sveriges enda kvinnliga domare. Hon har varit det i fem år och har stora mål.

- Annons -

Emmy Malmberg har inte varit domare speciellt länge så hon är ganska ny i gemet. Men intresset för speedway har funnits med i många år, vi tar det hela från början om hur intresset för sporten startade.

— Mitt intresse började med att jag åkte på en match med min familj till Målilla 2005. Sen blev det flera matcher 2006 och sedan var man fast för sporten. Speedwayintresset har funnits i släkten både på mammas och pappas sida så det är inte så konstigt att även jag blev intresserad.

Vad var det som fick dig att vilja bli domare?

— Jag satt och gjorde mina egna domslut på läktaren och i soffan efter incidenterna på banan. Oftast blev det samma beslut som domaren tog och då var det någon som sa till mig ”Du ska inte bli domare?”. Det satte ett frö i mig så jag kontaktade Krister Gardell och frågade om jag fick gå bredvid honom på en match för att se vad det innebär att vara domare. Jag fick gå bredvid honom under en match sommaren 2017. Det hände inte så mycket under den matchen men det satte sina spår och vintern 2018 gick jag domarutbildningen.

- Annons -

Att vara domare innebär många tuffa beslut och utan TV-bilder är det extra tufft enligt Emmy. Att träffa allt folk runt om på arenorna är det bästa.

— Det tuffaste är att ta beslut i en 50/50 situation där ett beslut måste tas, speciellt när man inte har några TV-bilder att titta tillbaka på.

Finns det någon match/tävling du minns extra mycket?

— Ja vissa matcher minns man mer än andra. Oftast är det om något som har hänt eller någon speciell situation från en match man minns. Men jag kan inte ta ut någon match sådär som jag minns extra mycket.

Vad har du för framtidsplaner inom domaryrket?

— Min dröm är att få bli internationell domare och då bli den första kvinnliga domaren från Sverige att döma internationellt. Sen är det att få kliva upp och döma Bauhaus Ligan då jag för tillfället dömer Allsvenskan som högsta serie.

Krister Gardell har mycket internationell rutin och lovordar Emmy mycket.

En av Sveriges mest omtyckta och framgångsrikaste domare är Krister Gardell och han lovordar Emmy mycket starkt.

— Finns mycket att säga om Emmy. Kul att hon har lyckats som domare, vi behöver kvinnliga domare och Emmy är ett gott föredöme för denna position. Hon har vuxit som person och skapat sig pondus och står för det hon gör. Hon är lyhörd hon har viljan att lära sig och vill hela tiden utveckla sig för att kunna ta nästa steg i karriären. Framför allt en rolig tjej med ett glatt humör som smittar av sig bland övriga domare. Fortsätter hon på denna linje så kommer hon gå långt inom domarkarriären så varför inte ta steget mot den stora världen. Önskar Emmy all lycka för det är hon värd.

Viktor Stendahl
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna