- Annons -

Skrattretande att det år efter år blir så fel – ovärdigt ett VM

Dagen är här. En av de dagarna på året då man har stora förhoppningar på att ett bra beslut ska fattas – men som sedan landat i en stor besvikelse. Årets dag för utdelande av Wildcard var inget undantag.

- Annons -

Oj,oj vad de tar ut svängarna i GP-serien. Ja, i alla fall om man med att ta ut svängarna menar att våga satsa på någonting som till 99% sannolikhet inte kommer att bli bra. Det är ju i och för sig djärvt.

Men att ge Wildcard till förarna som placerade sig 12:a (Kai Huckenbeck) och 15:e (Jan Kvech) känns bara otroligt tråkigt och märkligt. Varför kan man fråga sig? De lyckades ju inte alls i år och var i majoriteten av tävlingarna långt efter de flesta andra. De var bra ibland, absolut. Men ska det vara kravet för att köra VM? ”Han är så bra ibland”. Då är vi snett ute, på riktigt.

Svaret på varför de får wildcard är lika enkelt som märkligt. De kommer från två länder som är ”unika” inom speedwayen. Två länder som dessutom råkar ha en varsin GP-deltävling. Det är ett rent kommersiellt tänk, det kan omöjligt vara på sportsliga grunder. För där är de inte topp 15 i världen. Inget ont om någon av grabbarna, men så är det.

- Annons -

Ett kommersiellt tänk är bra, det är nödvändigt för att ta sig framåt. Men man måste fråga sig om det är rimligt att låta förare som inte är bra nog få vara med bara för att man ska försöka bredda intresset? Jag tycker i alla fall att det är helt fel och ovärdigt ett VM.

Det finns så många andra förare som på allvar hade gjort serien bättre. Patryk Dudek efter sin fina säsong, Maciej Janowski som gjorde flera bra GP:n i år, Kacper Woryna som flög fram i Sverige och tar steg för steg, Leon Madsen som missade med någon enstaka poäng, jag hade kunnat fortsätta länge. Men jag tror att budskapet gått fram.

Positivt är i alla fall att Tai Woffinden inte får något Wildcard. Det hade varit ett skämt om man hade satsat på honom ett år till. Han är förvisso en rockstjärna, grymt trevlig och jag kan garantera att han höjer intresset för sporten. Men nu är det hög tid att han bevisar något på banan. Det är det som gäller för att komma tillbaka till serien, och det är bra.

Synd bara att det inte innefattar alla. Det blir skrattretande när wildcarden år efter år går till förare som inte förtjänar dem.

- Annons -

Och då menar jag såklart inte Doyle och Michelsen. De har bevisat att de ska vara med.

Några minns säkert att jag var mycket skeptisk till ” de vilda korten” redan förra året. Jag tycker dock att GP-serien blev bra alldeles oavsett. Mycket bra till och med. Men den hade kanske blivit bättre om de gick till rätt förare? Det får vi aldrig veta. Samma sak nästa år, det hade kunnat bli ännu bättre med två riktigt toppar till.

Och det är lite tråkigt faktiskt.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -

Senaste artiklarna