- Annons -

Ungdomskrönikan 2022

Vi är några dagar in på 2023 och en ny säsong är snart här. Men vi backar bandet och ser efter vad som hände på ungdomssidan den gångna säsongen.

- Annons -

I den svenska Ungdomsserien körde Svarta Indianerna hem guldet för andra året i rad. Därefter följde Rospiggarna/Örnarna på en andraplats med silver och bronset gick till Nässjö SK. 2020 års seriesegrare Smederna Ungdom slutade på en fjärdeplats och sedan följde Lejonen Ungdom på femteplats, Vita Indianerna på sjätteplats och sjua i serien slutade Västervik Ungdom.

Den individuella USM-finalen avgjordes på Hejla Arena i Västervik. Där var det Indianernas Rasmus Karlsson som körde hem sitt andra raka guld. Tvåa blev Örnarnas Leo Klasson och den sista pallplatsen togs omhand av Rospiggarnas Tyr Söderblom.

Par-RM som kördes i Eskilstuna på Gröndals Motorstadion vann Svarta Indianerna före Rospiggarna/Örnarna och Smederna Ungdom.

Det kördes också flertalet individuella tävlingar i Sverige under 2022 såsom Gunnar Lundberg Cup, ETAB Open, Percy Lundkvist Cup och Valsnatta. De två förstnämnda vann Rasmus Karlsson och sedan blev det seger för Charlie Netz i Percy Lundkvist Cup och Valsnatta vann Harry Lundahl.

- Annons -
Rasmus Karlsson körde hem flera segrar under 2022 både individuellt, i lag och i par.

VM kördes i tyska Wolfslake, där blev det hemmaseger i form av tysken Janek Konzack efter skiljeheat om guldet mot dansken Dimitri Veller Buch. Bronset i VM gick också till en dansk förare nämligen Jacob Jensen. För svensk del blev Rasmus Karlsson bäst med sin sjätteplats och därefter slutade Tyr Söderblom tia, Harry Lundahl tolva, Casper Appelgren som trettonde förare och Leo Klasson som fjortonde förare.

Europamästerskapet kördes i Danmark och Randers. Även där blev det hemmaseger genom dansken Villards Pedersen. VM-trean Jacob Jensen slutade tvåa och VM-segraren Janek Konzack slutade trea. Harry Lundahl blev bästa svensk med sin tiondeplats och sedan följde Rasmus Karlsson på elfte, Leo Klasson på trettonde och Tyr Söderblom på sextonde.

Harry Lundahl körde under 2022 hem Valsnatta, guld i både lag som par och blev bäste svensk under EM i Randers

Till 2023 ser det något dystert ut på ungdomssidan med endast ett fåtal aktiva förare. Någon lagserie kommer det kommande säsong inte att bli utan istället blir det en par-serie. Så det är nu dags för de svenska klubbarna att ta sig i kragen och satsa mer på ungdomsspeedwayen om den överhuvudtaget ska leva kvar i Sverige. På sikt kommer det även att drabba svensk speedway överlag då det är på den nivån det hela oftast börjar.

Viktor Stendahl
Foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna