- Annons -

Tony Rickardsson om nya projektet: ”Någonting jag tänkt på hela tiden”

Tony Rickardsson är aktuell med att ha tagit fram en ny cykel för ungdomsförare. Det är någonting som han har brunnit för länge.

- Annons -

Det är fullt upp för Tony Rickardsson just nu, han har inte bara lanserat en helt ny speedwaycykel. Under onsdagen öppnade han även en ny padelhall i Avesta.

När jag når Tony på Zoom så är det i padelhallens lokaler vi hittar honom. Nåväl, det är inte padel som den här intervjun ska handla om.

Tony Rickardsson har nämligen tagit fram en helt ny speedwaycykel. Någonting han har tänkt på länge.

– Det är riktigt svårt för en icke motorsportsfamilj att börja köra knattespeedway. Det är någonting jag tänkt på litegrann under min aktiva karriär, men ännu mer efter att jag lagt av. Det krävs nästan att du har en mamma eller pappa som är ingenjör och konstruktör för cykeln. Idag är det så att man i bästa fall kan tävla med den i nationella ligor, internationellt är det svårt då alla länder kör med olika regler. Jag ville skapa en cykel som är enkel att testa, är det kul är det bara att fortsätta och är man duktig kan man gå upp i klasserna och kanske tävla internationellt. Det var grundidén.

- Annons -

När Tony lanserade idén till Discovery var de inte sena att haka på.

– När jag pratade med Discovery om vikten av att få igång en bättre ungdomsverksamhet så nappade de och var väldigt stöttande. För ett drygt år sedan började jag jobba med projektet.

Det har varit några utmaningar på vägen för att få fram den perfekta cykeln.

– Chassit har inte varit problemet, det svåra har varit att få fram ett bra chassi ihop med en motor som går att köra speedway med. Det är inte lätt, hade det varit det hade alla andra länder gjort det redan. Vi hade kunnat bygga en ännu mer rejäl cykel men då hade den nog kostat mellan 150 och 200-tusen kronor. Nu har vi en väldigt bra cykel på plats, jag har sagt det förr men jag säger det igen. Det är viktigt att den låter som en speedwaycykel, ser ut som en speedwaycykel och att den körs som en speedwaycykel. Det har vi verkligen lyckats med.

Vad kommer cyklarna att kosta?

– Beroende på vad Euron står i så kommer de ligga på cirka 50-tusen. Det är inga exakta priser men där någonstans ska det ligga. Exakt pris får vi när vi lägger ut dem till försäljning.

Den nya cykeln ska vara mer som en riktig speedwaycykel än tidigare. Foto: Fimspeedway.com

Kommer det här göra att Sverige får fram fler talanger skulle du säga?

– Det är viktigt att ha med sig att jag gör inte det här på uppdrag av det svenska motorcykelförbundet. Jag gör det med ett helikopterperspektiv för att gynna sporten. Jag ser att ungdomsverksamheten brister på flera håll. Vi behöver få fram fler förare. Men om svenska förare väljer att använda sig av cyklarna så lär de sig att köra speedway på ett förträffligt sätt. Jag ville få bort tvåtaktskörningen som är med 85cc. Det här kommer vara mer likt vanlig speedway.

Under samma vecka som Målillas Grand Prix arrangeras kommer en testtävling att köras på den nya cykeln.

– Testerna för cyklarna är klara, de har testats i Sverige, Danmark, Polen och England. Vi har testat allt från 140cc till 212cc. Jag vill inte att cyklarna ska bli för snabba, 190cc tycker vi är optimal. Det vi ska göra i Målilla är att vi ska köra ett test-GP med förare från så många länder som möjligt. Alla ska få köra in sig på cyklarna, tanken är även att vi ska gå tillbaka till att alla har en hoj och att man kan låna ut den om någon annan har krångel för att hålla kostnaderna nere. Det ska vara kul när man är i den åldern, vi ska ingjuta det hos förarna och föräldrarna.

– Det ska bli riktigt kul att få testa det här. Att alla kör på samma grejer tycker jag är viktigt, avslutar Tony Rickardsson.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna