- Annons -

Stor intervju med Tomas Jonasson: ”Känner mig som innan jag kraschade mentalt”

Tomas Jonasson är tillbaka efter att ha stått vid sidan under hela förra säsongen. Det var en glad Tomas som njöt av speedwayåkningen i den allsvenska premiären

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Nu ska man kanske inte dra allt för stor växlar av en tävling, men att se Tomas Jonasson köra speedway på banan i Gislaved var som att backa bandet några år. Han var tillbaka på allvar och visade klass på banan.

Efter 11 poäng på fyra heat var det en lättad Tomas som stannade till för en liten pratstund.

– Det var jättekul att köra premiären för Griparna i Gislaved där jag fick en chans att testa en motor och se om det fanns fart i den. Det finns mycket att jobba på, men det var så kul. Det var mycket känslor, säger Tomas Jonasson till Speedwayfans.se.

- Annons -

Att han var snabb på banan håller han dock inte riktigt med om.

– Jag kände mig klipsk, jag var bra ifrån start, det är väldigt avgörande i speedway såklart. Det som var mest intressant med dagens tävling är att det fortfarande finns så mycket att jobba med. Jag tyckte inte att jag hade jättebra fart, jag kan jobba med att få mycket bättre fart. Inställningen idag var att komma hit, göra första tävlingen för året och se vart det kan ta oss.

Foto: Erik Kruse

Griparna är en ny klubb för Tomas, såhär långt är han mycket nöjd med beslutet att krita på för Nyköpingsklubben.

– Det var jättekul att köra med nya gubbar som jag inte kört med tidigare, köra för en ny chef i Mats Boström. Det var väldigt roligt.

- Annons -

I slutet av säsongen 2022 så stängdes Tomas Jonasson av efter att ha kört med en ADHD medicin som han inte haft dispens för under några tävlingar. Till saken hör att han tidigare haft dispens för samma medicin. Avstägningen höll honom borta från speedwaybanorna under 2023.

Under avstängningen lärde han sig mycket.

– Jag gjorde så mycket annat att jag ganska snabbt förstod att speedwaylivet bara var en del av min identitet. Det gjorde att jag fann andra saker i livet. Jag började plugga lite, jag tröttnade väl lika snabbt som jag började. Då började jag plugga någonting annat, det pluggar jag fortfarande. Jag har läst otroligt mycket.

Vad pluggar du för något?

– Anatomi, jag vet inte riktigt vart det bär vägen, men jag gillar det här med muskler och kroppen, kropp och huvud, mentalt. Det är som speedway det finns mycket att jobba med. Det ger en bra utbildning sen också.

Säsongen 2022 var turbulent. Tomas tvingades ta ett avbrott från sporten på grund av att han var utbränd. Nu är det betydligt bättre med honom.

– Jag känner mig som jag gjorde innan jag kraschade mentalt 2022. Jag har inte lagt så mycket kraft på att värdera mina poäng nu när jag är tillbaka, jag vill bara känna att jag har ett välmående samtidigt som jag kör. Och det har jag nu. Det känns så skönt.

Foto:Erik Kruse

Just nu är det enbart Griparna som gäller. Men förhoppningen är att det på sikt ska bli mer än så.

– Jag har ett mål som jag har satt upp, det är att köra i två ligor. Sen får vi se om det blir en polsk liga eller om det bli Bauausligan. Det vet jag inte än, just nu är mitt fokus på Griparna. Vi har ett riktigt bra lag med goa gubbar. Fokus är på det nu, sen får vi se. Men målet är att köra i två ligor i alla fall.

Även om säsongen precis dragit igång så har Tomas redan kommit en bra bit på vägen.

– Jag har uppnått tre mål nu. Det första var att ta licens, sen att köra en match och att ta mer än sex poäng i en match.

Njuter du mer av speedwayen nu när du är tillbaka jämfört med tidigare?

– Det är nog lite för tidigt att säga någonting om det. Speedway har alltid varit en njutning på ett sätt, men när man har levt med kronisk stress i så många år som ledde till en mental utbrändhet så måste jag säga att det är mycket roligare att köra speedway nu. Men det är för tidigt på säsongen för att dra några slutsatser, avslutar Tomas Jonasson.

Det var härligt att se Tomas tillbaka på banan, han såg ut som han gjort för flera år sedan. Jag unnar honom verkligen att han nu får chansen att köra speedway igen.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna