- Annons -

Säsongens tre höjdpunkter enligt experterna

Så här några veckor efter att säsongen har avslutas har några profiler inom sporten fått frågan vilka deras tre favoritögonblick från säsongen är. Nedan följer deras svar.

Michael Olsson, Sveriges Radio

1) Kuberas superhelg. Alla älskar väl ett wildcard som går in och gör bra ifrån sig i speedwayens finrum. De flesta wildcarden tar en näve poäng, missar semifinalen och sen är det bra så. Därför piggar det upp enormt när en förare som Dominik Kubera går in och levererar, inte bara en gång, utan två! Semifinal-plats i Målilla visade också att det inte bara var hemmafördelen som gav honom två pallplatser.

2) Krigaren Philip Hellström-Bängs Speedway of Nations blev som det blev för Sverige. Men när allt sket sig så klev en 18-åring fram och satte press på några av världens bästa förare heat efter heat. Hellström-Bängs kunde knappast ha tacklat utmaningen på ett bättre sätt och jag är rätt säker på att han byggt på sin fanskara ordentligt efter SoN.

3) Duellen mellan Laguta och Zmarzlik. Aldrig förr har vi sett två förare vara så överlägsna. Det var bara att njuta av föreställningen. Janowski vann första sedan vann Laguta och Zmarzlik resten, det är helt galet. Vilken annan säsong som helt ska fem GP-segrar och tre andraplatsen räcka till VM-guld, men inte i år. Visst har det varit jämnt andra säsonger, men det här var något annat. Total dominans.

Stephen Zetterwall, speaker och stor profil i Eskilstuna Smederna


1) När Philip Hellström Bängs spöar Fredrik Lindgren i SM-Finalen i Målilla.

2) När Hellström Bängs blir nordisk mästare i Holsted Danmark, U19.

3) När PHB tar silver i U-19 EM Final i Riga Lettland.

Janne Rindstig, Radiosporten


1) Elitseriepremiären Dackarna-Västervik 1 juni med publik på läktarna, äntligen även om det bara fick vara 500 , dessutom en jämn match mellan 2 bra lag och 45-45.

2) GP i Målilla för första gången på 2 år och med plats för 6.000 åskådare . Zmarzlik, Laguta o Lindgren på pallen .

3) SM-final 2 i Eskilstuna Smederna-Dackarna med härlig stämning på läktarna och avgörande under sportsligt justa förhållanden.


Oskar Mörnefält, Vetlanda- Posten


1) När ett något reservbetonat och skarpt kritiserat Vetlanda åkte till Kumla i näst sista omgången och säkrade slutspelsplatsen med en halvskräll. Det var (tyvärr) enda gången under 2021 som jag kände att det blev lite puls i en tävling jag såg på plats.

2) Dackesupportrarnas glädje och firande efter SM-guldet i Eskilstuna. Publikens frånvaro är ett stort sorgebarn och ett gigantiskt problem för svensk speedway, men i Eskilstuna visade Målillaborna och en tillrest polack det där engagemanget och den där passionen som påminner om bättre speedwaydagar.

3) De stående ovationerna som Philip Hellström-Bängs fick efter sin uppvisning i Speedway of nations i Manchester. Jag fick gåshud hemma i tv-soffan och jag kommer hålla alla tummar och tår för att den unge masen fortsätter på den inslagna vägen, för då har svensk speedway snart en ny världsstjärna.

Bonus/joker: När nya GP-arrangören offentilggjorde att klassiska lag-VM gör comeback. Äntligen

Viktor Stendahl, Speedway det är grejer det


1) Ett ögonblick som satt sig ordentligt starkt är Theo Johanssons läckra omkörning han gjorde vid en Division 1 match i Mariestad. Där han bygger upp farten under hela heatet och sedan vänder till snyggt och kör om Benny Johansson på det sista varvet.

2) Ett annat kul ögonblick från den gångna säsongen måste jag säga är Philip Hellström Bängs när han gör det riktigt bra och verkligen tar för sig i den individuella SM-finalen i Målilla.

3) Det sista ögonblicket som satt sig extra starkt hos mig den gångna säsongen är när Sammy Van Dyck går ut och vinner ett heat vid träningsmatchen mellan Dackarna – Vetlanda i början av säsongen. Hans första tävling på 500cc och gör det så bra. Det var kul att uppleva och hela arenan ställde sig upp och hyllade honom efter det heatet.

Adam Holman
foto: Erik Kruse

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna