- Annons -

Pontus Aspgren siktar mot VM

Uppväxt i Avesta och med två farbröder som körde speedway, så började allt för Pontus Aspgren. De senaste åren har han utvecklats mycket och blivit en av svensk speedways just nu starkast lysande stjärnor. Nu siktar han på guld på individuella SM och en plats i VM serien.

- Annons -

Pontus började intressera sig för att köra speedway när han var 4-5 år gammal. Det som låg till grund för hans intresse var att hans farbröder körde och att han är från Avesta där speedwayen var och är stor. När han väl testade på att köra minicross på speedwaybanan var det farten han fastnade för.

–Jag har testat många olika sporter men jag fastnade för att åka motorcykel. Att det är fränt och går fort var det jag har fastnade för, säger Pontus Aspgren.

Pontus karriär hittills har innehållit stora framgångar. Bland annat tre SM guld med Eskilstuna Smederna och en bronsmedalj på individuella SM. Så sent som 2019 var han ett motorras från att kvala in till Grand Prix serien. De senaste åren har han höjt sig ordentligt och utvecklats till en av Sveriges bästa förare.

– Jag har varit relativt skadefri, jag har tidigare haft nästan ett benbrott per säsong. När man hela tiden kämpar med skador är det svårt att utvecklas. Jag har även samlat på mig mycket erfarenheter och rutin, hittat bra maskin material och blivit en bättre starter de senaste åren vilket också är viktiga orsaker till min utveckling.  

- Annons -

Säsongen 2020 var tänkt att bli hans fjärde raka i Smederna, i vägen för det kom en pandemi. Smederna kom som bekant inte till start i årets upplaga av Bauhausligan, det resulterade i att Pontus gick till Kumla Indianerna.

–Det var tråkigt att inte Smederna kom till start men jag tycker det är ett beslut varje klubbs styrelse ska få ta. Jag var inställd på att köra i Smederna men tycker att det var en rolig tid jag hade i Indianerna. Jag funderade på att stanna i Kumla, det var tufft att behöva välja mellan två av de bästa klubbarna jag kört för. Valet föll efter mycket funderande på Smederna då jag haft tre fantastiska säsonger där och tror att jag får bäst förutsättningar till att bli en GP förare där.

Till säsongen 2021 satsar Pontus vidare mot världseliten. Två av de uttalade mål han har inför säsongen är att vinna individuella SM och kvala in till GP serien. Han beskriver Smedernas lag inför säsongen som riktigt bra och ser fram emot att vara tillbaka.

– Jag tycker laget ser bra ut, vi har behållit stommen från 2019 och vi ska absolut vara med och slåss om guldet.

Återväxten i sporten diskuteras alltid flitigt inom speedwayen. När Pontus får frågan tycker även han att det ser tunt ut. Några orsaker till det som han lyfter fram är att många som har motorintresse väljer cross istället då det är enklare eftersom cykeln enbart behöver spolas av efter en träning och inte servas lika ofta. Det har också blivit viktigare att ha bra grejer, har du inte det bästa materialet hänger du inte med. Att få åka kontinuerligt lyfter han fram som en annan viktigt faktor att utvecklas.

– Det tar tid att bli en duktig speedwayförare och jag är väldigt tacksam över att jag fick köra varje match oavsett hur bra det gick när jag var 19-21. Det gör ingenting om Bauhusligan blir lite sämre, det är ju bara kolla på hur det blev i år. I år tyckte folk det var bra racing fast nivån var lägre. Det är bra att vi 2021 höjer nivån men inte fullt så högt som 2019.

Vi lämnar speedwayen för en stund och kommer in på vad Pontus hade jobbat med om han inte körde speedway. Drömmen var alltid att köra speedway, men om inte det var möjligt ville Pontus bli snickare.

–Jag tycker det är kul att snickra och jag har byggt mycket här hemma. I år när det var lite speciellt med Corona jobbade jag med att köra grävmaskin hos en granne.

Samtalet avslutas med vilket minne som är det bästa från karriären än så länge

–Mitt första riktiga bra minne var när jag kom på pallen i ungdoms SM. Det var en dröm jag haft länge. Sedan var det när jag kom på pallen på en deltävling i junior VM. Självklart är även första SM guldet med Smederna speciellt.

Adam Holman

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

  1. Trevlig intervju med en trevlig person. Jag hjälpte Pontus med hans hemsida ett par år i början och vi hade ett bra samarbete. En jordnära och jäkligt trevlig kille. Hoppas att allt går väl för honom och att han och hans familj får ha hälsan i behåll 😀

    • Ja har sett o känt honom länge då jag jobbat som Säkerhetschef för Smederna under 10 år. Han har utvecklats otroligt under åren. Hoppas på ett mycket bra år 2021 för Pontus.

  2. Ja har sett o känt honom länge då jag jobbat som Säkerhetschef för Smederna under 10 år. Han har utvecklats otroligt under åren. Hoppas på ett mycket bra år 2021 för Pontus.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna