- Annons -

Om publiken bara vill se svenskar kan man undra vart de var igår?

Anledningen till att publiken i svensk speedway uteblir sägs vara att det är för få svenskar. Då kan man fråga sig varför det inte var fullt i Gislaved under tisdagen?

- Annons -

Nio av de 13 svenska förare som stod på startlinjen i Gislaved under tisdagskvällen kom från Sverige. Publiksiffran var Lejonens näst sämsta de två senaste åren. Ett lag som förra året snittade 2700 åskådare per match hade endast 1606 personer i en hemmapremiär. Går det verkligen att mena att det är svenska förare publiken vill se?

Nej det gör det inte, jag är rätt säker på att publiken vill se bra racing täta heat och jämna matcher. Sedan säger jag inte att det inte kan bli det med svenska förare men i nuläget är många förare från Sverige inte tillräckligt lockande för att ta sig till arenorna. Sägas bör att det inte var något fel på racingen i Gislaved igår, men en match som slutar 60–30 är inte superupphetsande för någon.

Jag är givetvis för många svenska förare i ligan, det vill jag vara tydlig med. Men förarna måste vara Elitseriemässiga innan man ska ha en plats i ligan. Om alla lag skulle köra med sex svenskar skulle förarna för det första inte räcka till, för det andra så skulle lagen behöva låna ännu fler förare av varandra än de redan gör och för det tredje skulle det ta för lång tid innan svenskarna utvecklats i den takt att de blir sevärda.

Lösningen på problemet heter Allsvenskan, där ska alla svenskar lära sig, utvecklas och på sikt bli duktiga Bauhausligaförare. Men tyvärr så satsar klubbarna även där på någon halvtaskig polack, det är där man borde rikta kritiken. Där har vi en stor anledning till att svensk speedway går stadigt åt fel håll.

- Annons -

Tre svenskar i laget är väl ganska lagom? Med respekt för våra svenska förare så vill jag påstå att nivån blir rätt låg om man kör med fler än så. Ingen regel utan undantag, det finns naturligtvis vissa lag som klarar det. Tre svenskar, två kanske riktigt duktiga och en lovande talang, det är perfekt. Sedan kryddar man det med stjärnor som publiken vill se. Det i kombination med en bra marknadsföring skapar en bra publiksiffra.

Tittar man på matchen i Eskilstuna så var det färre svenskar, men en betydligt bättre publiksiffra. Samma sak gäller i Målilla. Matchen i Gislaved hade flest svenskar men överlägset sämst publiksiffra. Det kan därför omöjligt vara svenskarna som publiken vill se?

I alla fall inte i första hand. Det är inte så svart eller vitt som vissa vill få det till, det går att få en bra blandning av stjärnor och svenskar om man vill. Synd bara att inte alla tänker så….

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna