Helt rätt att stänga av Nicki Pedersen: ” Det var en tid då han sysslade mer med bowling än speedway”

Nicki Pedersen stängs av resten av säsongen efter en incident med en domare i den danska ligan tidigare i år. Nicki överklagade för några veckor sedan domen som skulle innebärs sex månaders avstängning, han fick då köra under tiden som det utredes på nytt. I förrgår kom beskedet att Nicki nu stängs av fyra månader. Är det rätt eller fel att stänga av en förare på det här viset?

Nicki Pedersen har gjort sig känd som speedwaysportens badboy. Han är en otrolig profil som haft otroliga framgångar på banan och satt färg på många tävlingar, både på sättet han kör och sättet han är. Skandalerna har varit många kring den hetlevrade dansken, det är svårt att inte fascineras över hur man hela tiden kan tycka att man själv är så oerhört oskyldig.

Säga vad man vill om Nicki Pedersen, han är en oerhört bra speedwayförare. Frågan måste ställas, är det rätt att stänga av honom? Jag skulle vilja påstå att det mest anmärkningsvärda är inte att han blev avstängd nu, det mest anmärkningsvärda i historian om Nicki Pedersen är att han inte har blivit avstängd tidigare. Det var en period då det nästan kändes som han sysslade mer med Bowling än speedway, han gick verkligen in för att köra ner sina motståndare. Att då avstängningen kommer när han har kommit upp i 45-årsåldern förvånar mig. Varför blev han aldrig avstängd under tiden då han hade kunnat ge någon skador som gjorde att de inte skulle kunna leva ett normalt liv?

Det är dock helt rätt att stänga av honom nu, vi kan inte ha en världsstjärna i speedwaysporten som gång på gång smutsar ner sporten med stora skandaler. Vad sänder det för signaler till sportens unga utövare? Att det skulle vara okej att hota en domare bara för att man inte håller med honom?

Det är ett bra beslut som har tagits, det som är tragiskt i det här fallet är att en gammal gubbe som Nicki fortfarande inte har lärt sig att hålla sig lugn. Nicki ska göra allt han kan och ta in ”proffsadvokater” som ska hjälpa honom. Jag kan tipsa om en bättre och sannolikt billigare lösning, ta tag i dig själv och lär dig hantera din ilska. Det hade gjort att fokuset kring Nicki hade legat på hur bra han är på att köra speedway, inte på hur stökig och stundtals obehaglig han är.

Det är bara att beklaga, Grudziadz kommer sannolikt att åka ut Ekstraliga. Kanske hade det sett annorlunda ut om deras storstjärna hade undvikt att bli avstängd. Nicki missar nu sista matchen för laget i Polen, en seger kan rädda dem från direktnedflyttningen.

Adam Holman
Bild: Erik Kruse

2 kommentarer

 1. Bättre sent än aldrig nu blev måttet rågat! Helt rätt med avstängning. Hoppas det lär honom hyfs o etikett på ovalen.

 2. Hej
  En avstängning är onödig, men en grov varning med att händer det igen, då tas frågan opp på nytt om avstängning.
  Mycket höga böter vore lämpligt i detta fall.
  Om jag fått rätt nfo. så har domarna varit ute efter att leta alla fel som Nicki åstadkommer på ovalen och I depån.
  Det är inte ok.
  Domaren skall vara neutral även om man inte tycker om personen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *