- Annons -

Fansens favoritminne: ”Det var en mäktig känsla”

Ytterligare några av speedwayens supportrar ger oss sina favoritminnen genom åren.

- Annons -

Alva Nyqvist, Smederna

– Mitt bästa minne är när Smederna körde hem SM-guldet 2017 för första gången på många år. Det var en mäktig känsla att få uppleva.

Fredrik Månbacke, Indianerna

– Det bästa minnet jag kan komma på måste vara när Henrik ”Henka” Gustafsson bröt foten och fortsatte att köra ändå.

- Annons -

Victoria Bäckman, Masarna

– Jag har egentligen 3 favoritminnen med mitt älskade Masarna!

Det första är från 20 september 2000, jag och familjen satt längst ner på läktaren en bit framför starten i Brovallen. Vi anlände till arenan tidigt på eftermiddagen och hade mycket matsäck med oss. Folk strömmade in och vi blev totalt 12242 personer som fick se Masarna ta SM-guld senare på kvällen. Vilken folkfest, folk stod som packade sillar och behövde man ta sig någonstans runt arenan så var det i princip omöjligt att komma fram på grund av allt folk, det var verkligen smockfullt. Vi var sen nästan sist från arenan också, en helt fantastisk kväll!

Favoritminne 2 är säsongen 2015, Masarna går obesegrade genom allsvenskan och vinner finalen hemma i Brovallen. Även då var det folkfest, dock inte alls lika mycket folk som år 2000 men tillräckligt för att det skulle vara en otrolig stämning runt banan, men även på banan. Många svenskar i laget och det var en enorm sammanhållning, kändes det som. Både i laget men även bland publiken, fans och funktionärer. 2016 väntade därmed Elitserien.

Favoritminne 3 är från 8 oktober 2020, familjen med barn och barnbarn samlades hemma i vårt tv-rum och såg finalen detta Corona-år, då det endast var ett fåtal som fick se finalen live. Vi var på hemmamatchen dagen innan men eftersom den första matchen i Kumla regnade in så blev den sista och avgörande matchen borta i Kumla. Vi blev då tvungna att se tävlingen hemifrån på tv. Vi levde oss in och firade med skumpa och sång, även detta en fantastisk kväll. Det var väldigt svårt att komma till ro och sova den kvällen.

Sen har jag många underbara speedwayminnen från olika platser och tävlingar i Sverige efter att ha blivit utsläpad till Brovallen av maken första gången 1999. Jag var tveksam när jag åkte ut dit men efter den kvällen var jag fast, speedway var en underbar sport. Många glada och trevliga supportrar, funktionärer och förare, både masar och från andra lag. Många vänner har man fått genom åren runt speedwaybanorna.

Sebastian Tergeland, Piraterna

– Som pirat-supporter måste jag säga SM-guldet 2011. Jag har sett matchen i efterhand många gånger och de sista heaten är grymt spännande med omkörningar och viktiga poäng på spel, riktgt nervkittlande. Bjarne Pedersens två touch the tape minns jag såklart också och de blev väldigt avgörande.

Minns även vägen till finalen där vi mötte Vetlanda i semifinalen och förlorade första matchen med 10 poäng för att sedan vinna returen med 63-27 och ta sig vidare till finalen. Helt galet!

Hampus Norrström, Västervik

– Min absoluta favorit är möjligen oväntad, då det handlar om en kvartsfinal som utspelar sig under slutet av augusti 2019.

Västervik har förlorat sista grundseriematchen med stora siffror mot Vetlanda och missar därmed en direktplats till semifinalen, en plats som tas av just Vetlanda. En tredjeplats innebär att man har att välja mellan Indianerna och Lejonen, valet faller på Indianerna som man under säsongen inte lyckats besegra.

Tisdagen den 27 augusti lämnar bussen som blivit anordnad för supportrar simhallsparkerkeringen och styr färden mot Kumla. Det är som vanligt en härlig stämning. Nog blev det en allt dystrare stämning de 22 (vad som kändes som) extremt långa milen hem. Västervik hade blivit besegrade med 50-40 och därmed fanns ett enormt gap i siffrorna inför kommande returmatch två dagar senare.

Någorlunda uppgiven men med en gnutta hopp beger jag mig till ovalen under torsdagskvällen för returmatch. Jag som precis fått upp ett intresse för att fota och jag fotar för första säsongen på inneplan. Något som var otroligt mäktigt. Det var en helt annan dynamik att se förarna flyga förbi i en hastighet som man tidigare sett utifrån och inte upplever på samma vis.

Matchen är igång, vad är då så speciellt med denna match där Västervik har 10 poängs underläge? Jo, Nicki Pedersen och Jack Holder, två mycket tunga namn saknas inför matchen. Som om det inte vore nog så ser vi ett heat fem där Anton Karlsson lämnar ovalen i ambulans förd till sjukhus. Västervik är vid det här läget nere på fem man i laget.

Det är här det magiska sker, med sina fem tillgängliga förare jobbar hemmalaget sig sakta men säkert ifatt det stora försprång som Kumlalaget under tisdagen införskaffat sig. En toppning i form av Tai Woffinden i det tionde heatet, var något som uteblev resultatmässigt då Bartosz Smektala och Peter Ljung plockar hem en 5-1:a och därmed har man vänt på kvartsfinalen med två poäng till godo.

Inför dom två sista heaten är ställningen i kvartsfinalen 84-84. I det näst sista heatet för kvällen plockar Västervik hem en 4-2:a och har därmed officiellt vänt matchen med två poängs ledning med ett heat kvar.

I det sista heatet i kombination av den ständige Peter Ljung och Krzysztof Buczkowski säkra Västerviks plats i semifinalen efter 3–3.

Jag minns det så väl, den nervositeten och adrenalinet som pumpar från topp till tå är massiv. Vissa stunder, framförallt dom två sista heaten så finner jag mig själv skrikandes, viftandes och i en känsla att nästan själv springa runt ovalen i extas. Min ovana som fotograf och det stora hjärtat för Västervik Speedway blev lite väl tydlig. Men när segern kom så blev det ett stort firande där inne på inneplan. Jag springer sedan bort för att bevittna Västerviks firande, även om det var en kvartsfinal så kändes det lite som att Västervik den augustikvällen säkrade ett SM-guld.

Viktor Stendahl
foto: Erik Kruse
Vi skulle uppskatta oerhört mycket om ALLA läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och vi lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna