- Annons -

Eldarna har startat ungdomsverksamhet: ”Enklare än jag trodde”

Eldarna har det senaste året startat upp en ungdomsverksamhet, klubben har flera unga förare som har fastnat för sporten. Nu hoppas man kunna locka ännu fler ungdomar att testa på.

- Annons - Bild av reklam till Målillas GP i Speedway - Annons - Bild av reklam för ESS-play.

Ungdomsverksamhet och återväxt är alltid ett hett ämne inom speedwaysporten, tyvärr tenderar det att bli negativa tongångar när man pratar om återväxten i Sverige.

Från Eldarnas sida har man gjort någonting åt det, man har nämligen startat upp en liten knatteverksamhet på banan i Huddinge. En av personerna bakom satsningen är John Askling, Speedwaysporten är ny för honom.

– Speedwayintresset är nytt för mig, jag har inte konsumerat speedway innan den gångna säsongen egentligen. Jag ville börja lägga ner energi på någon sport och då blev det speedway. Min pappa är väldigt intresserad, men vi har aldrig riktigt pratat om den. Jag var med någon gång som liten när Getingarna fanns. Nu har jag blivit pappa och kände att jag ville intressera mig för någon sport. Jag märkte att det fanns mycket engagemang och eldsjälar runtom speedwayen, jag blev väldigt imponerad av gemenskapen och på den vägen är det, säger John Askling.

- Annons -

Engagemanget i Eldarna beror mycket på sonen.

– Min son har alltid gillat saker som går snabbt, jag googlade lite för att se om det fanns någon klubb närmre än Smederna. Då hittade jag Eldarna, det stod på deras hemsida att de hade prova på verksamhet om man hörde av sig. Då hörde jag av mig till ordföranden, han blev jätteglad. De testade att köra där och gick sedan Smedernas speedwayskola. Då tänkte jag att om Smederna kan borde vi också kunna. Jag kontaktade ordföranden och frågade om vi inte skulle försöka dra igång någonting.

Just nu är det tre barn som tränar i klubben. Till den kommande säsongen är målet att kunna få fler som testar på att köra.

– Vi hoppas att vi ska kunna köpa in lite ny utrustning till den kommande säsongen, vi har fått låna klubbens gamla hojar nu förutsatt att vi tar hand om dem. De har varit väldigt snälla. Tanken är att vi i år ska annonsera ut prova på tillfällen och få fler som vill testa. Vi siktar på att dela ut lappar i skolor och sprida informationen så att folk vet att vi finns. Det är några som har hört av sig och sagt att de gärna kommer och testar den kommande säsongen.

- Annons -
Eldarna har just nu tre barn i åldrarna 5-9 år som kör.

Speedway kan upplevas som en sport som är svår att engagera sig i om man inte har bakgrund i den. För John har det inte varit någon större utmaning.

– Det har absolut varit enklare än vad jag trodde. Hade man förklarat för några hade nog de flesta trott att det är jättesvårt. Det har varit väldigt generöst med att man fått låna utrustning. Så här långt har vi ju bara tränat men vi hoppas att vi ska kunna börja tävla om några år. Folk är väldigt snälla och delar med sig av sina kunskaper.

– Jag är inte så bra på motorer, men det finns andra som är det som kan hjälpa till. Det finns massa andra saker man kan hjälpa till med ändå.

Vad har ni för mål med den kommande säsongen?

– Vi vill få en levande och växande ungdomsverksamhet, nu är vi tre som kör men det hade varit roligt om vi kunde bli minst dubbelt så många, avslutar John Askling

Adam Holman
foto: Privat
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -
- Annons -spot_img

Liknande artiklar

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

- Annons -spot_img

Senaste artiklarna