- Annons -

Dags att ta bort snittreglerna: Svårt att ta sporten på allvar annars

Snitten måste bort och det fortare än kvickt. Det är fullständigt vansinne att straffa klubbar som gör ett bra jobb.

- Annons -

Det är silly season tider och lagen ska återigen bygga sina trupper inför 2023. Vid den här tiden av året är det alltid lika mycket räknande på snitt. Det vi vet är att flera förare kommer få lämna sina klubbar på grund av att de gjort en ”för” bra säsong.

Hur kan det vara möjligt? ”Tack för att du var så bra för oss i år, men tyvärr kan du inte vara kvar” Smaka på dem orden och känn hur fullständigt bisarrt det är. Dagens snittregler gör det omöjligt att bygga långsiktigt och föder en form av losermentalitet.

Varför ska vi tycka synd om oss själva och hindra de lag som kan bygga bra från att göra det? Jag tror fasen inte att det skulle bli ojämnare bara för att vissa lag kunde köra med några stjärnförare till. Vad de sannolikt skulle göra är bara att skapa ett intressantare slutspel. Inget lag hade sannolikt varit så dumt så att de kört med det starkaste laget mot bottengängen.

Snittet straffar de klubbar som har gjort ett bra jobb bara för att det ska bli ”jämnt” vad är vitsen med det? Dessutom finns det ingen relevans i det. Säsongen 2021 var det betydligt fler ojämna matcher än 2022. Trots högre taksnitt 2022.

- Annons -

Jag tycker inte att det är förbundets ansvar att se till att lagen inte förköper sig, det borde klubbarna klara av själva. Precis som vilket företag som helst, snitten har ju visat att klubbarna trots sådana regler lyckas förköpa sig. Därmed hjälper det inte ens i det avseendet.

Slutligen så gör snittet så att förare som passar in perfekt snittmässigt i flera lag blir svindyra för att föraren vet att de passar in.

Lösningen är enkel, ha krav på två svenskar i uppställningen och ta tillbaka elitlicensen. Då har vi ersatt snittet på ett bra sätt. Ta bort taksnittet men behåll golvsnittet, då skulle det bli hyfsat jämna matcher. Blir det inte det så får man väl ta tillbaka taksnittet året efter, man ska inte vara rädd att prova.

Det här kommer inte hända till nästa år men kanske någon dag i framtiden, snitten har förstört mycket för denna sport. Ska vi bli tagna på allvar av de som är halvintresserade är det dags att ta bort dem.

Adam Holman
foto: Erik Kruse
Jag skulle uppskatta oerhört mycket om alla läsare ville stötta sidan med tio kronor i månaden. Arbetet med sidan medför en del utgifter och jag lägger mycket tid på den. Hjälpen från er läsare är ovärderlig. På sikt avgör det om sidan hamnar bakom betalvägg eller inte. Tack på förhand! Swish: 123 090 82 36

- Annons -

Liknande artiklar

Kommentarer

  1. Samtidigt bör r/r tas bort, klubbarna har ju reserver att sätta in. I år körde ett lag r/r så gott som hela säsongen. I slutänden jämnar det nog ut sig

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Translate

- Annons -

Dela artikeln

Senaste artiklarna